Proteklog smo tjedna ponovno ugostili europske učitelje u našoj školi. Ovaj put to su bile četiri simpatične učiteljice iz Francuske. Došle su nam iz škole Collège La Ferrage u malom francuskom gradu Cuersu, na prekrasnom jugu Francuske. Iako je njihov grad upola manji od Koprivnice, imaju jednako veliku školu – broje oko 800 učenika i 70-ak učitelja, i po tome su nam vrlo slični. Ipak, njihovi su razredi veći i obuhvaćaju samo uzrast 11-15 godina, učenici rade s nešto drukčijim udžbenicima i školska kuhinja nije besplatna za učenike.

Učiteljice Estelle Balzard, Maryline Chambet, Amélie D’Hu i Claire Trotin posjetile su našu školu u razdoblju od 20. do 22. svibnja 2024. i tijekom boravka promatrale našu redovnu nastavu iz engleskog, njemačkog, francuskog, hrvatskog, matematike i vjeronauka. Vjeronauk ih je posebno zanimao jer ga u njihovoj školi nema kao redovni ili izborni predmet. Osim nastave prisustvovale su i na radionicama za poučavanje engleskog jezika koje su održale učiteljice engleskog Maja Mitrović Laškarin i Martina Kobaš. Zanimao ih je i rad stručne službe pa su dvije učiteljice provele vrijeme s članovima naše stručne službe, Katarinom Križić i Tihanom Cvek Ptiček. Pokazali smo im i kako izgledaju e-Dnevnik, Matična knjiga i e-Matice te im objasnili obveze razrednika što se tiče papirologije tijekom školske godine.

Gošće su imale mnogo pitanja o našoj školi, učenicima, protokolima, problemima, metodama rada… Kroz neformalne razgovore zaključili smo da, iako dolazimo iz bitno različitih zemalja i kultura, imamo mnogo dodirnih točaka kao prosvjetni radnici.

Radni tjedan gošće su završile radionicom sa školskom zadrugom „Nemčićevi suncokreti“ koju vode učiteljice Martina Hegedušić i Sandra Šimonek. Na radionici pomagale su i učenice Maria Milanović Vugrač, Luca Jukić i Lana Jembrek.

Francuske su učiteljice za uspomenu kući ponijele nekoliko koprivničkih suvenira, radove iz školske zadruge te nekoliko udžbenika iz engleskog jezika. Druženje s Estelle, Maryline, Amélie i Claire brzo nam je prošlo i voljeli bismo da su ostale nešto više vremena, no vjerujemo da će biti prilike za ponovni susret u budućoj Erasmus suradnji, možda već iduće školske godine. Au revoir!

Fotogalerija: POSJET FRANCUSKIH UČITELJICA, svibanj 2024

Privitak: Posjet francuskih učiteljica

Koprivnica, 27. svibnja 2024.

Categories: Erasmus+

0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)