Povodom očuvanja i zaštite okoliša, a koji su sastavni dio politike zaštite okoliša i prakse očuvanja prirodnih resursa Hartmann-a, Hartmann d.o.o. u suradnji s „Komunalcem“ Koprivnica, na svojoj zelenoj površini odlučili su oformit samoodrživu cvjetnu livadu. Uređenju cvjetne livade pridonijeli su i učenici 1. a razreda OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica s učiteljicom Suzanom Hergotić izvanučioničkom nastavom i projektnom aktivnošću: „Brinem o okolišu“. Učenici su sudjelovali u aktivnostima na zaštiti i uređenju okoliša. Uz stručno vođenje djelatnika „Komunalca“ na velikoj zelenoj površini u krugu tvornice Hartmann učenici su obavili podsadnju biljkama koje se sade ili siju početkom svibnja. Po principu permakulture u gredicu uz postojeću voćku šljive posadili su sezonsko bilje – cvjetne sadnice i aromatično bilje koja privlače korisne oprašivače i tjeraju one loše i sadnice i sjeme povrtlarskih kultura poput graška, cikle i blitve te bobičasto voće.

Učenici su sadili biljke prema uputama vrtlara. Opažali su i opisivali promjenu okolišu oko sebe služeći se svojim osjetilima, prepoznali uzročno-posljedične veze u neposrednome okružju. Učenici su otkrili svoju ulogu u zajednici i povezanost s ostalim članovima s kojima su povezani događajem-stvaranjem lijepog okoliša; cvjetne livade, zajedničkim interesima, vrijednostima i pozitivnog utjecaja čovjeka na prirodu. Opisali su i objasnili uočeno, iskustveno i doživljeno. Pridružili su im se i djeci dragi likovi – Mirko Reciklirko i Mirka Kompostirka te zajedno s njima stvarali novu cvjetnu livadu. Učenici će pratiti rast biljaka i u lipnju, a u jesen ponovno posjetiti cvjetni otok te promatrat okoliš ujesen, uočavati i predviđati promjene u prirodi i kako vremenske prilike djeluju na okolišu ujesen.

Uz Darija Šumigu, direktora Hartmann-a te članicu Uprave Komunalca, Dubravku Horvat, mališanima su u sadnji pomogli i zaposlenici Komunalca, a nakon dobro obavljenog posla, male i velike vrtlare dočekao je zdravi doručak iz Smuteka, zdjelice s voćem i orašastim plodovima. Ovakva suradnja odličan je primjer suradnje škole i lokalne zajednice.

Fotogalerija: BRINEM O OKOLIŠU – OneDrive (sharepoint.com)

Učiteljica Suzana Hergotić


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)