(15. – 20.4.2024.)  

Tema: Homo impactus? Homo naturalis! 

Nakon dugog iščekivanja došao je i taj dan – naše prvo Erasmus putovanje! Niti jedna od nas nije nikada prije imala priliku doživjeti Erasmus razmjenu pa je uzbuđenje bilo itekako vidljivo. Našu žensku ekipu činile su Kiara Horvat (8.c), Klara Horvat (7.b), Marta Kuparić (8.b), Anđela Sočev (7.a) i Una Štefičar (7.d) te učiteljice u pratnji Mihaela Juriša i Sanja Šikić Rupa.  

U ponedjeljak, 15. travnja 2024., ispred dvorane Branimir, u vrijeme kada učenici kreću u školu, mi krećemo na nezaboravno putovanje. Autobus nas vozi do zračne luke u Beču otkuda letimo za Madrid. Imali smo vremena obaviti ručak na aerodromu i razgledati što sve zračna luka nudi. Let je trajao tri sata i bio je pomalo neugodan zbog nekoliko turbulencija, no nismo se dali preplašiti niti obeshrabriti.  

Slijećemo u Madrid oko 18 sati, taxi nas vozi do apartmana u samom centru grada. Ulazimo u apartman i ne vjerujemo svojim očima… Ustvari je više podsjećao na dvorac, mogli smo u njemu igrati skrivača. Prekrasno uređeni unutarnji prostor i balkon s pogledom na samo središte grada. Poželjeli smo ostati unutra i uživati u raskoši, no Madrid nas je zvao da izađemo i osjetimo energiju španjolske metropole. I nije nas razočarao! Oduševili smo se zvukovima, mirisima i prizorima ovog velegrada. Prošetali smo trgom Plaza Mayor te okolnim ulicama i odlučili večerati u španjolskom lancu brze hrane Taco Bell. Začinjeni prženi krumpirići sa sirom i slaninom su bili najfiniji. Nastavljamo šetnju… ponedjeljak navečer, a grad vrvi ljudima i doživljajima i tako do kasno u noć. No, ujutro je prazan i tih. Madriđani otvaraju svoje trgovine tek u 10 sati, a mi smo već poslije 8 sati bile spremne za kupnju suvenira. Promjena plana – obavili smo doručak i kavicu u Starbucksu te krenuli u razgled grada dok je grad još bio uspavan. Imali smo u planu razgledati grad iz turističkog autobusa na kat, no od toga smo ubrzo odustali jer je bio prepun. Oslonile smo se na sebe i Google maps. Prošli smo još nekoliko prekrasnih trgova, kupili suvenire i ručali tradicionalno španjolsko jelo – paellu. Do 15 sati morali smo se vratiti u apartman po prtljagu te krenuti prema Aranjuezu gdje su nas čekali naši domaćini. Put vlakom je bio ugodan, a mi umorni, ali uzbuđeni zbog susreta koji slijedi. Susret s domaćinima bio je vrlo srdačan i topao, tada smo znali da nas čeka zanimljivih 5 dana. Slijedi put prema Ocañi i upoznavanje njihove Srednje škole IES Alonso de Ercilla. Nakon druženja i zakuske otišli smo svojim obiteljima. 

U srijedu ujutro krećemo s radom. Prva radionica bila je izrada sapuna od recikliranog ulja, a potom slijedi izrada Sierpinskog trokuta od recikliranih limenki. Na radionicama smo se družili i upoznavali s učenicima iz Belgije i Španjolske te nakon pauze nastavili druženje uz sadnju začinskog bilja u dvorištu škole. Tamo smo zaigrali stolni tenis i zaplesali s učenicima koji su bili na satu tjelesne i zdravstvene kulture. Uslijedila je ugodna šetnja Ocañom uz turističkog vodiča, a nakon toga vratili smo se svojim obiteljima i proveli ostatak dana s njima. Neki su posjetili zoološki vrt u obližnjem gradu, dok su drugi uživali u zabavnom parku u Madridu. 

Četvrtak ujutro proveli smo razgovarajući o emocijama, tu smo imali prilike bolje upoznati sebe i svoje prijatelje. Nakon radionice zaputili smo se na izlet autobusom u Aranjuez, prekrasan pitoreskni gradić bogate povijesti. Tamo smo imali vrlo zanimljive zadatke poput potrage za spomenicima i životinjama unutar parka, a slični zadaci zabavili su nas i tijekom posjete impozantnoj kraljevskoj palači. Nakon slobodnog vremena i ručka, ponovo smo se zaputili u Ocañu svojim obiteljima. 

Prebrzo je došao i posljednji dan, petak. Mislili smo da je Aranjuez najljepše što ćemo vidjeti u Španjolskoj, no Cuenca nas je još i više očarala svojim šarmom i ljepotom.  Vrlo zanimljivo prijepodne proveli smo u Muzeju znanosti gdje smo sudjelovali na radionici robotike, upoznali život i rad astronauta te uživali u šetnji zvijezdama. Prošetali smo prekrasnom prirodom Cuence i napunili baterije za sutrašnje putovanje. Teška srca oprostili smo se s prijateljima Belgijancima te otišli na pakiranje i kratko spavanje. 

U 4 sata ujutro opraštamo se od naših obitelji, ali ne zadugo jer ih uskoro dočekujemo u Koprivnici. Kombijem odlazimo do madridskog aerodroma odakle smo se uputili za Beč. Budući da smo trebali čekati talijansku ekipu naših Erasmusovaca, odlučili smo to vrijeme provesti u centru Beča. Nažalost, kiša nam je pomalo pokvarila planove pa nismo vidjeli mnogo i dio vremena smo proveli na aerodromu. U večernjim satima, zajedno s ekipom koja se vratila iz Italije, krenuli smo autobusom prema Koprivnici. 

Upoznali smo Španjolsku i Španjolce te njihovu kulturu i način života. Upoznali smo i Belgijance. A upoznali smo i sebe, malo bolje i malo više. Proširili smo vidike i nadamo se da ćemo ih u budućnosti i dalje širiti kroz još puno putovanja i novih poznanstava. 

Fotogalerija: https://photos.app.goo.gl/Y8dJunhJRo9Y2FQYA

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih. 


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)