Povodom Noći knjige, u Gradskoj knjižnici i čitaonici održan je susret s nagrađivanim dječjim piscem Krunoslavom Mikulanom.  U knjižnici se autor družio  s nekim članovima skupine „Mali knjižničari“, ali i ostalim učenicima zainteresiranima za susret. Naravno, on nije došao sam. S njim je došao i pekinezer Princ koji je glavni lik u romanu „Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva“. Napisao je još i roman „Zmaj ispod starog grada“ koji ima i svoja dva nastavaka („Škola u opasnosti“, „Noć crnog Sunca“), a u 2025. se očekuje i treći nastavak. Pisac inače predaje na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Prva knjiga „Zmaj ispod starog grada“  je nastala na temelju zadaće njegovog sina (koja je dobila zasluženu peticu). Dok piše, Princ je uvijek uz njega. Njegove se knjige temelje na legendama njegove bake, a evo i jedne zanimljivosti: prolazi ispod Starog grada u Čakovcu zapravo postoje i protežu se nekoliko kilometara ispod zemlje! Naravno, nema one špilje sa zmajskim kosturom, ali  zanimljivo je kako ti prolazi stvarno postoje i kako nije sve plod autorove mašte. Princ je uživao u poslasticama, maženju i pažnji koju je dobivao. Za kraj autor nam je rekao i neke tajne vezane uz knjige, ali reći ćemo da se spremite jer uskoro dolazi novi nastavak u kojem se opet susrećemo s Princem, ali ovaj put cijela družina psećih prijatelja dolazi u Hrvatsku!

Napisala: Marija Oštrkapa,6.b

I Hana Hleb (4.b) napisala je svoje mišljenje o susretu:

„Moje iskustvo upoznavanja književnika Krunoslava Mikulana je bilo zanimljivo jer sam ga mogla pitati i saznati kako su nastala njegova djela i koliko vremena mu je bilo potrebno da ih napiše. Sama ideja za pisanje knjiga došla mu je iz priča sa starijim osobama. Svi likovi životinja su stvarni i žive u njegovu susjedstvu. S autorom je došao i njegov pekinezer Princ koji je 1. svibnja napunio 12 godina. Zahvalna sam što sam imala priliku upoznati književnika i njegovog junaka Princa.“

U školskoj knjižnici mogu se posuditi knjige „Zmaj ispod Staroga grada“ i „Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva“.


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)