Učenici i učiteljice PŠ Reka ove su godine obilježili dan druženjem, radionicom te igrom s roditeljima. Uvodnim riječima i čestitkom obratio nam se naš ravnatelj Darko Sočev, a tada smo zajedno pogledali kratki video uradak.

Učenici su prepoznali svoju zastavu koja je obojena plavom(nebo) i zelenom(ravnice) bojom, a u središtu je krasi veliki crveni kotač koji simbolizira neprestano putovanje i seljenje romskog naroda. Saznali su da se Svjetski dan Roma obilježava 8. travnja svake godine u cijelom svijetu u čast „Prvog kongresa Roma“ održanog od 8.-12. travnja 1971. godine u Londonu. Na tom su Kongresu usvojene odluke o romskoj zastavi, službenoj himni, romskom jeziku (romani chib) te je usvojen službeni naziv „ROM“ (koji znači ČOVJEK). Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, gyelem („Idem, idem˝) koja priča priču Roma koji je na putovanju izgubio cijelu obitelj i pronalasku plemena kojim dalje putuje u obećanu zemlju.

Učenici su zatim u grupama izradili plakate za naš pano kako bi svi prisutni čuli, ponovili i naučili poneke romske riječi: brojeve, boje, životinje, školski pribor te dane u tjednu. Učenici su predstavili svoje radove, a roditelje smo uključili u igru gdje su na romskom jeziku izgovarali ono što se nalazi na slikovnoj kartici. Riječi smo svi glasno ponavljali. Nakon zajedničkog slikanja uslijedilo je grickanje i sok, naravno sve popraćeno u veselom taktu – njihove romske glazbe.

Maja Gal

Categories: PŠ Reka 2024

0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)