Prethodnog mjeseca šestero naših učenika i dvije učiteljice u pratnji posjetili su talijansku partnersku školu.

Ova učenička mobilnost odvila se u razdoblju od 14. do 20. travnja 2024., a dio je Erasmus akreditacijskog plana škole za ovu školsku godinu. Osim u Belgiji i Španjolskoj, učenici naše škole dobili su priliku posjetiti partnersku školu na Siciliji, točnije u Palagoniji, nedaleko Catanije. Ljubazni i gostoljubivi učitelji i učenici škole „Giovanni Blandini“ jedva su dočekali naš susret uživo. Talijanska koordinatorica Valentina Vitale i njezini kolege u školi potrudili su se da se osjećamo dobrodošlo. Da sve prođe kako treba, brinule su se i učiteljice u pratnji Đurđica Pošta i Martina Kobaš.

Evo kako put i cijelo Erasmus iskustvo pamte naši učenici sudionici mobilnosti…

“Naš put prema Italiji započeo je zapravo u subotu navečer. Nakon mnogo zagrljaja i zajedničke fotografije, pozdravili smo se sa roditeljima i krenuli smo prema Beču.

U zračnoj luci svi smo bili jako uzbuđeni, a nekima je to bio i prvi let avionom pa su s nestrpljenjem iščekivali polazak. Sletjeli smo u Cataniju gdje su nas na aerodromu dočekali naši domaćini. Nasmijanih i veselih lica, jako su nam se obradovali i poželjeli nam dobrodošlicu.

Nakon zajedničke fotografije krenuli smo prema centru Catanije. Prvo smo isprobali tipičan talijanski doručak, neki učenici granitu s briochem –  hladnu slasticu sličnu sorbetu u koju se umače toplo pecivo, neki učenicu su pojeli kroasane, a bilo je tu i pravih talijanskih, kremastih sladoleda. Prošetali smo gradom, družili se s našim domaćinima i obišli katedralu sv. Agate koja se nalazi na glavnom trgu.

Naravno i ručak je bio tipično talijanski, mini pizze, a isprobali smo i Arancine. Arancini su specijalitet sicilijanske kuhinje. To su loptice riže pržene u ulju i punjene sirom ili nekom drugom namirnicom. Siti i sretni krenuli smo smjestiti se kod naših domaćina i ostatak dana proveli smo s njima.

Meni najdraži događaj toga dana bio je večernji koncert u crkvi sv. Josipa na kojem sam čak i pokušala pjevati na talijanskom jeziku. Bilo je jako zabavno.”

Nela Horvat, 6.a

“Ponedjeljak je bio naš prvi dan u školi pa su nas naši voditelji poveli u razgledavanje. Išli smo od učionice do učionice i učenike njihove škole zanimalo je kako nam se sviđa njihova škola. Njihova učiteljica je prilikom obilaska objašnjavala njihov princip rada na nastavi. Zatim smo išli u dvoranu. Tamo je bio organiziran doček. Cijela se škola okupila. Mi smo se svi predstavili, a njihove učenice koje su nas ugostile pročitale su pismo dobrodošlice, nakon čega su nam neki učenici odsvirali pjesmu na ksilofonima. Kasnije smo isprobali slastice koje oni jedu za doručak. Kada smo završili s jelom, bila je organizirana odbojkaška utakmica koju su igrali učenici. Prije ručka smo se prošetali do slastičarne i uživali u sladoledu. Na ručak smo išli u obližnji restoran gdje su nam ponudili različite specijalitete iz njihovog podneblja – mini pizze, arancine, kroasane, pohanu mozzarelu i dr. Poslije ručka je svatko otišao u svoj ‘novi’ dom. Doček domaćina u školi bio je jako lijep, ugodan i srdačan.”

Lana Jembrek, 6.a

„U utorak smo prezentirali  svoju školu i grad pred razredom. Nakon prezentacije smo  odgovarali na  pitanja  koja su nam postavili. Poslije smo se uputili  do vijećnice te smo upoznali dio zastupnika vijećnice u  Palagoniji. ​

Sjeli smo u vijećnicu te na jedan dan smo postali pravi općinski vijećnici. Uz izvrsno vodstvo iskusili smo pravo značenje demokracije; kako vladati gradom. Iznijeli smo prijedloge za obnovu Palagonije prateći potrebe mladih građana. Prijedlozi poput: popravaka cesta, stvaranje književne kavane, postavljanje javnih wc-a u parkovima i još nekoliko prijedloga su odobreni. ​

Nakon ovog „demokratskog iskustva“ zajedno smo se s profesoricama uputili do bunara Pozzo Blandini. Bunar Pozzo Blandini je jedna od velikih cisterni izgrađenih u kasnom 16. stoljeću za opskrbu vodom nasada agruma.​

Našli smo se i u šetnji prirodom. Uz potočić su bila polja “krvavih” (crvenih) naranči. Htjeli smo ubrati nekoliko naranči, ali nisu bile zrele i bile su jako kisele. Potok je bio pun punoglavaca. Tu smo se malo odmorili i vratili se u školu. Time je i ovaj naš dan terenske nastave završio. Ostali dio dana smo proveli kod domaćina u svojim zajedničkim slobodnim aktivnostima.​“

Ivan Kišićek, 6.a

„Srijedu smo započeli legendama i mitovima Sicilije koje su nam predstavili talijanski učitelji. Puno mitova i legenda Sicilije potječe iz Grčke zbog grčkih kolonizacija. Nakon slušanja krenuli smo na posao. Učiteljica nas je složila u parove i pomoću računala smo pisali o svojim zadanim legendama.

Ručali smo u školi, a za desert je uslijedilo i malo iznenađenje. Imali smo i tortu pošto je toga dana bio Ivanov rođendan! Nakon ručka smo imali likovnu radionicu gdje smo učili kako ručno povećati proporcije bilo kojeg crteža.

Na kraju dana još smo jednom proslavili Ivanom rođendan zajedničkim druženjem obitelji domaćina u lokalnoj slastičarnici.“

Laura Mužinić, 5.d

„Četvrtak smo započeli glazbom. Pjevali smo njihove tradicionalne pjesme iz mitova i legendi. Mi smo njima isto pjevali naše pjesme i većina im je bila poznata, npr. Bratec Martin, Kad si sretan… Plesali smo i bilo je jako zabavno.

Nakon što smo se dobro raspjevali, krenuli smo na sljedeću radionicu. Dobili smo zadatak da napravimo prezentaciju o simbolu Catanije, slonu, Liotru. Ja i moj domaćin složili smo se u par i uspješno dovršile prezentaciju koju smo sutradan prezentirale na školskom izletu u Cataniji. Slon je simbol Catanije jer je štitio prve stanovnike Catanije od opasnih zvijeri tijekom gornjeg paleolita.

U nastavku radnog dana, slušali smo još nekoliko mitova poput Homerove Odiseje i Kiklopa. Za ručak sam pojela čest sicilijanski ručak – mini pizzu. Bila je jako fina.

Kasnije smo dovršili izradu viteza od kartona i dobili smo papir gdje smo sve dijelove oklopa i viteza preveli na talijanski, engleski pa hrvatski jezik.

Ovaj radni dan završili smo dodjelom certifikata, a dodijelio nam ih je ravnatelj škole Antonino Fabio Marco Laudani. Za uspomenu smo dobili sliku s ravnateljem i broš s natpisom imena njihove škole. Mi smo bili prvi njihovi Erasmus gosti i zato nam je ovo iskustvo još važnije i draže.“

Claudia Žardin, 7.b

„Zadnji smo dan iskoristili za terensku nastavu u Cataniji zajedno s domaćinima i drugim učenicima. Catania je popularno turističko mjesto, smještena uz Sredozemno more, a broji više od 300.000 stanovnika. Posjetili smo nekoliko važnih crkava i naučili nešto o povijesti Sicilije.

Na ulicama Catanije trebali smo prepričati mitove i legende koje smo dan ranije istraživali u parovima. Sada smo dobili ulogu učitelja i učiteljica ostatku naše velike grupe.

Jedna od takvih legendi je i ona o slonu. Legenda kaže da je čarobnjak Eliodoro stvorio slona od lave Etne, vulkana koji se nalazi u blizini Catanije i koji potječe iz rimskog doba. Međutim, točna starost slona se ne zna. Isklesan je iz jednog bloka lave i postavljen na različita mjesta u Cataniji.

Boravak u Cataniji iskoristili smo i za kupnju suvenira, a navečer smo se svi okupili u jednom restoranu gdje nas je škola domaćin počastila ukusnom večerom. Kušali smo razne sireve, krumpiriće, umake… Sve je bilo jako fino, no primijetili smo da Talijani vole večerati mnogo kasnije od nas.“

Zara Štefanić, 5.d

Zajednička večera ujedno je bila zadnja prilika za zajedničko druženje jer smo već idućeg dana u podne krenuli ponovno za Cataniju, no ovaj put za zračnu luku. Kovčege smo jedva zatvorili od brojnih poklona koje su nam domaćini velikodušno poklonili. Na rastanku s domaćinima palo je mnogo zagrljaja i suza, uz obostrana obećanja da ćemo se sigurno opet sresti!

Fotogalerija: NEMČIĆI KOD PARTNERA NA SICILIJI

Privitak – dokument: Nemčići na Siciliji

Koprivnica, 30. svibnja 2024.

Categories: Erasmus+

0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)