U subotu (13.4.2024.), 36 učenika i učitelja planinara iz planinarske skupine OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, koja djeluje u sklopu planinarskog društva „Bilo“ iz Koprivnice, popeli su se iz naselja Radoboj na planinu Strahinjčicu u Hrvatskom zagorju. Učenike planinare vodili su učitelji Danijel Balaško, Đurđica Šmic i Katarina Križić.

Galerija fotografijaStrahinjčica 2024.

Polazak autobusom ispred školskog autobusnog stajališta u 7 sati ujutro. Vožnja do naselja Radoboj (250 mnv) u Hrvatskom zagorju. Uspon započinjemo od župne crkve Presvetog Trojstva u Radoboju. Dan je prekrasan, sunčan, idealan za planinarenje. U samom početku uspona dijelom po asfaltiranoj cesti, dijelom po makadamu, planinarska staza vodi kroz samo naselje Radoboj do lovačkog doma (500 mnv) od kojeg se pruža lijepi pogled na vrhove Strahinjčice i naselje Radoboj.

Poslije kraćeg odmora na klupama ispred lovačkog doma nastavljamo „Orhidejskom stazom“ po livadama i šumama Strahinjčice u nadi da ćemo i sami pronaći neke vrste orhideja u cvatu. Na livadama i rubovima šumaraka iznad Radoboja na južnoj strani Strahinjčice raste tridesetak vrsta različitih orhideja pa se stoga ova planina zasluženo proziva orhidejskim vrtom. Sve vrste orhideja su u Hrvatskoj strogo zaštićene vrste i ne smiju se ubirati. Stoga se svake godine početkom svibnja ovdje održava manifestacija „Putevima orhideja“ gdje se istoimenom stazom u dužini od 14 kilometara uz stručno vodstvo biologa i botaničara posjetitelji mogu upoznati s tim cvjetnim blagom naših planina. Mi smo uspjeli pronaći tri vrste orhideja: grimizni kaćun (Orchis purpurea), trozubi kaćun (Orchis tridentata) i Orchis morio (mali kaćun).

Nakon staze orhideja slijedio je uspon prema glavnom grebenu Strahinjčice kojim smo se uspinjali sve do samog najvišeg vrha Sušec (846 mnv). S vrha se ne pruža pogled jer se on nalazi u šumi. Na jednoj povećoj bukvi nalazi se oznaka i žig vrha. Spuštamo se i ubrzo dolazimo do stijena i grebenskog proplanka, odnosno vidikovca „Dedek“ (712 mnv) gdje uživamo u prekrasnim vidicima na Hrvatsko zagorje, posebno prema gradu Krapini, ali u daljini i planini Medvednici i njenom vrhu Sljeme. Na suprotnoj strani vidimo Sloveniju i njene pogranične planine Boč i Donačku goru.

S „Dedeka“ se spuštamo do planinarske kuće „Strahinjčica“ (618 mnv) koja je bila otvorena i u kojoj se moglo kupiti piće. Planinarsku smo kuću iskoristili za duži odmor i okrjepu iz ruksaka. Nakon toga se spuštamo natrag kružnom stazom u Radoboj gdje smo posjetili i jedan od najljepših i najnovijih planinarskih domova u Hrvatskoj – planinarski dom Radoboj koji je prošle godine proglašen najboljim planinarskim objektom u Hrvatskoj. Putem srećemo guštera bez nogu – sljepića i jednog malog šišmiša u travi pored planinarskog puta. Nakon prehodanih 18 kilometara i osam sati provedenih u predivnoj prirodi planine Strahinjčice vraćamo se u Koprivnicu u 21 sat.


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)