Korisni savjeti

10. VAFI & RAFI

10. VAFI & RAFI - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

10. VAFI & RAFI festival organizirali su Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Art-kino iz Rijeke u suorganizaciji POU Varaždin, kina Gaj, Hrvatskog filmskog saveza, ASIFA Hrvatske i Koncertnog ureda Varaždin. Ove godine zemlja partner festivala bila je Kanada.

Festival ima dvije natjecateljske sekcije: VAFI sekcija za animirane filmove koje su radila djeca i mladi i RAFI sekcija za animirane filmove koji su rađeni za djecu i mlade.

Ukupno je prijavljeno 836 animiranih filmova iz više od sedamdeset zemalja svijeta.

U VAFI sekciji za službenu konkurenciju izabrano je 86 filmova, među kojima i Proxima b i Jesen, FVD „AniMravec“. Filmovi su ostvarili plasman među 25 najboljih koje su radila djeca u kategoriji do 10 godina.

Festival je bio prilika za druženje s djecom autorima, kao i s odraslim autorima animiranih filmova. U našoj kategoriji natjecali su se filmovi iz Rusije, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Belgije, Njemačke, Izraela i Portugala.

FVD „AniMravec“ predstavljali su Gregor i Vita Gašparić koji su radili na našim filmovima. Sudjelovali smo na svečanom otvaranju festivala, radionicama animiranog filma te nizu projekcija odabranih filmova kao i na zatvaranju festivala te svečanoj dodjeli nagrada.

Tijekom nekoliko dana provedenih u Varaždinu osjećali smo se SVJETSKI! Oko nas govorilo se ruskim, danskim, slovenskim, njemačkim, francuskim, kineskim jezikom! Sporazumijevali smo se engleskim, a najviše smijehom i veseljem.

10. VAFI & RAFI za nas je bio lijepo iskustvo. Vidjeli smo puno odličnih animiranih filmova, družili se s mladim filmašima iz mnogih zemalja svijeta, ponešto naučili, dobili nove ideje…

S radošću čekamo 11. VAFI & RAFI!

Senka Pintarić, voditeljica FVD „AniMravec“

1

2

3