Korisni savjeti

Nasilje putem interneta- cyberbullying

CYBERBULLYING – Nasilje preko elektroničkih medija (interneta ili mobitela)

Dragi učenici,

i ove godine intezivno se bavimo problemom nasilja preko elektroničkih medija. Ove školske godine već smo napravili većinu aktivnosti i još par zanimljivosti planiramo.

Usko surađujemo s djelatnicima Policijske uprave, koje ste već vjerojatno upoznali – gosp. Draženom Magdićem i gđom. Majom Vrbek. Oni su svoje znanje o ovoj temi podjelili s roditeljima 1. i 5. razreda na roditeljskom sastanku, s učenicima na Učeničkom vijeću te s učiteljima na Učiteljskom vijeću.  Uz sve realizirane aktivnosti, planiraju se i interaktivne radionice za 7. razrede u kojima će učenicima biti pokazani načini zaštite na internetu.

Potaknuti i daljnjim prijavama o ponašanju učenika na društvenim mrežama odlućili smo pokrenuti i akciju Učeničkog vijeća „NE POZNAŠ GA? – IZBRIŠI GA!”. Cilj ove akcije je zaštita privatnosti učenika na sve više popularnoj stranici Facebook.

UKLJUČI SE I TI!

Jednostavno je :

1. Kad se slijedeći put prijaviš na svoj profil facebook, pregledaj listu prijatelja

2.  Razmisli – da li uistinu poznaješ SVE osobe koje ti se nalaze na toj listi?

3. Tvoj zadatak – izbriši sve one osobe s liste prijatelja koje ne poznaješ

Čekamo, javi svom predsjedniku razreda koliko si ih ti izbrisao!

    

Božićne priredbe

S radošću mogu reći da ćemo u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica i ove godine jedni drugima poželjeti sretan i blagoslovljen Božić kratkim programom u školi svjesni da je temeljna poruka Božića - ljubav.

Program u matičnoj školi održat će se 23. prosinca u 10.20 i 14.00 sati.

"Jer Djetešce nam se rodilo.., a što može dublje i istinitije posvjedočiti Ljubav od radosti nad životom koji nam se dariva, od Svjetlosti koja razgoni mrak.

U vremenu kada ima toliko sjena, ovo je poruka koja nam ponovo u pamet doziva spoznaju da Život nema alternative i da puninu i radost možemo ostvariti samo uključujući i sebe u taj Život.


Služeći tom Životu, sudjelovat ćemo i u dječjoj polnoćki u crkvi sv. Antuna,  u 18 sati, 24. prosinca 2010., svojom molitvom i svojom pjesmom. Tako želimo dati svoj doprinos nade da sutra možemo učiniti ljepšim i bogatijim nego što je danas.

Želim svima sretan i blagoslovljen Božić!

Gordana Gazdić-Buhanec, ravnateljica                             

Mnemotehnike

Brže, bolje, više – to je bilo jasno i starim Grcima

Mnemotehnike su specifične mentalne strategije za poboljšanje pamćenja. Vuku svoje korijene, kao i većina današnjih znanosti, iz stare Grčke. Grci su bili toliko oduševljeni memorijom, pa ne čudi da su u njezinu čast načinili božicu – Mnemozinu.

Mit kaže da im je Mnemozina bila najljepša od svih božica, a to je potvrđivala i činjenica da je Zeus kod nje u krevetu proveo više vremena nego kod ijedne druge božice ili smrtnice. Spavao je s njom devet dana i devet noći,a posljedica njihovih ljubavnih sastanaka je došla u obliku devet Muza, predstavnica poezije, ode, plesa, komedije, tragedije, glazbe, povijesti i astronomije. Dakle, za Grke je spoj energije (Zeus) i memorije (Mnemozina) rezultirao kreativnošću i znanjem. (Devet Muza)

Za vrijeme starih Grka i Rimljana, senatori i političari su učili te tehnike kako bi svoje birače impresionirali fenomenalnom mogućnošću pamćenja, te se nadmetali sa svojim protivnicama pamteći opširnije govore od njih. Koristeći te jednostavne, ali sofisticirane metode, političari su mogli zapamtiti preko tisuću pojmova bez ijedne greške, uključujući statističke podatke koji su se odnosili na Rimsko Carstvo, te tako postali moćni vladari svoga doba.

Opširnije...

Kako učiti i naučiti!

Sigurno ste se i vi barem jednom našli u situaciji da ste učili za ispit, a da vam gradivo nikako nije htjelo ''ući u glavu''. Iako jedan od starih trikova kaže da se znanje upija preko noći ako se knjigu stavi pod jastuk, takvo zavaravanje samih sebe baš i nije neka strategija za briljiranje na testu. U svakom slučaju, dobro je naučiti par strategija za uspješnije učenje, koje će vam svakako donijeti odličnu ocjenu u dnevnik ili u indeks.

 

Brže, bolje, efikasnije – kako to postići?

Ići linijom manjeg otpora – čest je slučaj u učenju. Želimo naučiti što brže i više, a da pri tome ne uložimo veliki napor. Postoji li čarobna formula za to? Dakako da ne, no svaki specifičan način učenja se isplati, ako vam odgovara i daje pozitivne rezultate.

Osim specifičnih strategija učenja, postoje i općenite zakonitosti koje pridonose efikasnijem učenju:

1. Dobro je imati stalno mjesto za rad.

2. Za vrijeme učenja treba smanjiti mogućnost pada koncentracije. Dakle, nema gledanja TV, puštanja zanimljivog programa na radiju ili razmišljanja o tome koje obaveze trebate izvršiti – njih je onda bolje obaviti prije učenja.

3. Važno je u početku učenja što više puta ponoviti građu. Takva ponavljanja nam smanjuju mogućnost zaboravljanja upamćenog gradiva. Za njih je najlakše pripremiti kratke sažetke pojedinih tematskih cjelina.

4. Kratki sažeci su od neprocjenjivog značaja za učenje, jer čine smisleni ''kostur'' oko kojih se kasnije s lakoćom ''hvataju'' i ''zadržavaju'' i detalji.

5. Kako biste što lakše upamtili nove, važne ili neobične sadržaje, koristite mnemotehnike.

 

Opširnije...

Kako napraviti dobru ppt prezentaciju

 

 

PowerPoint je učenicima postao jedan od najčešćih programa pomoću kojeg prezentiraju svoje istraživanje i projekte. Pogledajte prezentaciju iz privitka. U njoj se nalaze upute koje će vam u pomoći u izradi kvalitetne i zanimljive prezentacije, a time vam i omogućiti dobru ocjenu.

 

 

 

Neki linkovi koji će vam pomoći ukoliko tek učite raditi ovim programom:

Opširnije...