Sve nijanse zelene – zapis s Erasmus+ mobilnosti u Irskoj

Devet godina se učenicima OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica, u suradnji s Hrvatskim botaničkim društvom, omogućuje dodatno učenje o prirodnim ljepotama čarobnog planeta Zemlja, organiziranjem specifičnih aktivnosti u Tjednu botaničkih vrtova i arboretuma Republike Hrvatske. Uz to, teži se organizaciji nastave u prirodnom okruženju, iz kojega smo svi potekli, kao prirodnijem i ugodnijem načinu učenja koji pruža i brojne zdravstvene dobrobiti.

Nedavno smo svi iskusili kako zatvaranje i socijalno otuđenje djeluje loše na ljude, osobito djecu, tako da je ova težnja još značajnija i potrebitija. S obzirom da je u tijeku i projektiranje Botaničke zbirke i učionice na otvorenom, odnosno oživotvorenje ideje revitalizacije i uređenja dijela parka između škole i Dvorane Domoljub, ravnateljica Gordana Gazdić-Buhanec je iskoristila beskrajne mogućnosti programa Erasmus+ kako bi osnažila svoje kompetencije u organizaciji izvanučioničke nastave u prirodi.

Za svoje stručno usavršavanje u okviru školskog Erasmus+ projekta Perpetuum mobile - Prigrli izazov izabrala strukturirani tečaj Izvanučionička nastava i odgoj za okoliš (Outdoor and Environmental Education) u Irskoj u organizaciji InterEducation iz Dublina.

7

Dublin je grad posebne ljepote, multikulturan i multinacionalni grad uz obale rijeke Liffey s puno specifičnosti, zanimljivosti, kulturnog i povijesnog blaga, niskih zgrada, šarenih vrata, mjesta sjećanja, dvoraca iz 12. stoljeća i puno drugih osobitosti u kojem se čuju kliktaji galebova..

To je UNESCO-ov grad književnosti, povijesni i superdinamična i kul prijestolnica koju je TripAdvisor dva puta proglasio najprijateljskijim gradom u Europi.

Istraži: https://www.ireland.com/en-us/destinations/experiences/dublin/ i dr.

Program mobilnosti je bio raznolik, a obuhvaćao je predavanje o irskom obrazovnom sustavu, vođene ture po Dublinu, radionice u okviru šumske škole i promatranje djece prilikom aktivnosti u šumi, posjete nacionalnim parkovima i nacionalnim botaničkim vrtovima, radionice civilnog društva i aktivnog građanstva u Belfastu-koji još pamti godine terora i nasilja, ekološke radionice u okviru ECO-UNESCO, posjet irskoj Ekoškoli, u Irskoj Green Schools, umjetničke radionice reciklaže, posjet Gaelic Athletic Association, najvećoj irskoj (katoličkoj) nacionalnoj sportskoj asocijaciji, njihovom muzeju i stadionu u Croke parku, posjet brojnim nacionalnim muzejima, te neformalne sadržaje sa zadaćom upoznavanja irske kulture i gastronomije. Na žalost otkazan je posjet treningu ženske hurling momčadi. Organizatora nismo upoznali, o nama je putem email i WhatsUp uputa i poruka brinula engleska koordinatorica, izostalo je večera dobrodošlice te ceremonija dodijele certifikata no multikulturalna družina s raznih InterEducation tečajeva, koja je dva tjedna zajedno trčala s lokaliteta na lokalitet, se prilično povezala u ispunjavanju dnevnih zadataka, neformalnog druženja te jedenja iz vrećice.

U šumskoj školi pripreman je obrok od jestivih biljaka sa staništa, pesto od srijemuša i koprive, palila se vatra uz pomoć kresiva na kojoj su se pekli marshmallowsi, učile vještine s užem, radili čvorovi i ljuljačke, izrađivale umjetnine od prirodnog materijala, učilo kako sigurno koristiti alate za rezanje, piljenje i bušenje, razne grupne igre i ceremonije kojima se odaje počast i zahvalnost te traži suglasnost Prirode. U šumskoj školi nastoji se omogućiti djeci da mirno započnu s aktivnostima u prirodi bez pretjeranih uputa i intervencija odraslih. Ne upućuje se na ono što će se učiti već djeca samostalno promatraju promjene u prirodi i zaključuju. Pri tome je važan moto: Učini sebe sigurnim i sretnim, Učini druge sigurnim i sretnim, Učini prirodu sigurnom i sretnom.

Make yourself/others/nature, safe and happy.

S putovanja Irskom osobito oduševljavaju ljepote povijesnog gradića Kilkennyja, Nacionalnog parka Wicklow Mountain, demonstracija radnih vještina irskih pasa ovčara u mjestu Kildare kraj irskog  Hollywooda, povijesnog lokaliteta Glendalough, šetnice klifovima na poluotoku Howth i Nacionalnog botaničkog vrta, prefini fish and chips, preobilni, ukusni obroci nacionalne i internacionalne kuhinje kod odabranih chefova, kao i predivne nacionalne pjesme i plesovi. Ljepote irskih nacionalnih parkova i klifova, usporedive su s ljepotama Hrvatske i trebali bismo i mi toliko voljeti i cijeniti svoje prirodne ljepote i vrijednosti kao Irci.

Tečaj je bio obogaćen predavanjem nezavisnog stručnjaka za bullying koji je često angažiran kako bi pomogao riješiti probleme nasilničkog ponašanja i bullyinga u školama. Svakodnevno je bilo organizirano po dvije aktivnosti na dvije lokacije; kombinacija radionica i posjeta nekom od značajnih lokaliteta.

Višesatna radionice i predavanja bile su u obliku usmenog predavanja, prezentacija, promatranja, s organiziranim aktivnostima za sudionike, tako da se s radionica moglo ponijeti pripremljene materijale, fotografije aktivnosti, nastale artefakte ili samo sjećanja zbog restriktivnih propisa u odnosu na fotografiranje djece, škola, i uopće.

Irske Ekoškole su slične našima no neke aktivnosti i njihovi ishodi mogu biti inspiracija budućim hrvatskim projektima.

S obzirom na popunjenost hotela prihvatljivog cjenovnog razreda, ravnateljica je bila smještena u irskoj obitelji. To je česta praksa za studente i učitelje, a uz noćenje se nudi mogućnost doručka i večere te lunch paketa za objed. Sudionici su smješteni u predgrađima Dublina, nekadašnjim selima koja su širenjem grada postala njegov dio.

Radni dan je započinje vrlo rano jer se do centra putuje od 45 do 50 minuta plus prijevoz i pješačenje do mjesta organizirane aktivnosti.

Dnevno provodilo od tri do pet sati u commutingu, putovanju do posla i natrag. U prvom tjednu je sve bilo popraćeno blagodatima irske klime, što znači kiša dva puta tjedno u trajanju tri i četiri dana, kako to Irci šaljivo ističu. U jednom danu mogu se doživjeti sva godišnja doba, uz to je u svibnju prilično hladno i vjetrovito. Ništa, na što se za par dana ne može prilagoditi. Drugi je tjedan bio sunčaniji i Irska se pokazala kao neprepoznata ljepotica, zbog kiše, vegetacije obojene u sve nijanse zelene.

Ono što oduševljava je beskrajna strpljivost, srdačnost i dobroćudnost Iraca i stanovnika Irske, pristojnost i kultura ophođenja svugdje: u transportu, na poslu, u školi, u trgovini, velika obzirnost prema invalidima, majkama s djecom, starijim osobama. Posebno je iskustvo život u irskoj obitelji s kojom se mogu stvoriti prijateljske veze za cijeli život.

Zaključak ravnateljice: Izuzetno naporno, nezaboravno iskustvo, koje bih ponovila.

Gordana Gazdić-Buhanec, mag.biol., ravnateljica

1

2

3

4

5

6

8

9

10

11

12

13

14

15