Učenička zadruga „NEMČIĆEVI SUNCOKRETI“

Naša zadruga osnovana je u travnju 2012. godine. Imamo 6 sekcija (grupa) koje čine učenici od 1.-8. razreda. Svoje radove prodajemo na različitim manifestacijama (Dan grada, Vuzmena košarica, Ribolovci svome gradu, Dan škole, Podravski motivi) i sudjelujemo na Županijskoj smotri zadruga.

Cilj učeničkog zadrugarstva je nešto proizvesti uz što manje troškova, te pokušati odgajati djecu za mlade poduzetnike. Potaknuti ih da razvijaju svoju kreativnost i da od toga nešto zarade kako bi se možda kasnije u životu mogli baviti sličnim poslom.
Ostvarena sredstva koristimo za funkcioniranje zadruge i kupnju materijala za potrebe radionica pojedinih sekcija.

Često sudjelujemo u humanitarnim akcijama. Na „Vuzmenoj košarici“ dio sredstava smo odvojili za Dječji odjel bolnice. Na prodajnoj izložbi za Dan škole prodavali smo kaktuse za đeparac na maturalcu učenicima slabijeg imovinskog stanja.

Kroz pomaganje učenicima kojima je pomoć potrebna i kroz rad u učeničkoj zadruzi odgajamo naše učeniku u duhu tolerancije i empatičnosti prema drugima. Također ih podučavamo da se radom i upornošću može postići rezultat i ostvariti određeni prihod što smatramo da je vrlo važno shvatiti u dječjoj dobi s obzirom na vremena u kojima živimo.

Izdavačku sekciju vodi učiteljica hrvatskog jezika Marija Levak, uz pomoć učiteljica Mihaele Juriša i Anite Ružman Branković. Izdajemo školski list „Krijesnice“ u nakladi od 500 primjeraka. Zavidne rezultate postigli smo na državnom LiDraNu kad je naš list  bio izabran među deset najboljih školskih listova u Hrvatskoj.

U izdavaštvo ubrajamo i  biblioteku "Domovina u mojem srcu" u sklopu koje smo uz tiskali nekoliko knjiga. To su radovi učenika: Mapa zaštićenih prirodnih vrijednosti na području Koprivničko - križevačke županije, Sunčanom stranom ulice, Pustolovima bijele mišice…Tiskane su novcem osvojenim na natječajima te uz pomoć sponzora – Koprivničko križevačke županije i lokalnih privrednika.

Tiskali smo i razglednice Koprivnice izrađene na radionicama camere obscure koje se održavaju povodom Svjetskog dana fotografije kamerom obskurom.

Ekološku sekciju vode učitelj biologije i kemije Goran Višak i ravnateljica Gordana Gazdić - Buhanec. Imamo dijamantni certifikat i trajni status eko-škole. Naši sjajni istraživački radovi redovito su među najboljima u državi. Obilježavamo Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske. Posadili smo naš mali vrt „Malu oazu mira“. Za Dan planeta Zemlje sakupljamo stari papir i educiramo ostale učenike škole. Sudjelujemo u trogodišnjoj međunarodnoj kampanji „Za manje otpada“. Uključeni smo u provođenje obrazovnog istraživanja „Praćenje stanja kockavice“ sa županijskom ustanovom za upravljanje prirodnom baštinom i Državnim zavodom za zaštitu prirode. Sakupljamo stare baterije, te plastične čepove za  Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, Čakovec.

Umjetničku sekciju (kitničarstvo) vodi socijalna pedagoginja Franka Ružić uz pomoć nekoliko učiteljica. Izrađujemo ukrasne predmete (broševe) od recikliranog tekstila i perlica. Imali smo i radionice filcanja vune i izrađivali cvjetove, kuglice, slike i adventske vijence.

Keramičarsku sekciju vodi ravnateljica Gordana Gazdić – Buhanec. Od listopada 2012. godine u našoj školi djeluje keramičarska radionica pod nazivom Mala koprivnička škola keramike. Voditelj radionica je Dragutin Ciglar, koprivnički kipar i keramičar, predsjednik Likovne udruge Motacilla alba. Aktivnosti se provode subotom u trajanju dva do četiri sata. Većinu troškova radionice snosi sam voditelj koji radi bez naknade te pečenje često obavlja u svojoj radionici.

Učenici se uče raditi na lončarskom kolu. Izrađujemo dekorativno – uporabnu, unikatnu keramiku i komercijalne proizvode. U školi smo imali nekoliko izložbi, sudjelovali na manifestacijama Ribolovci svome gradu i Vuzmena košarica, na natječajima Lidice i Ernestinovo i bili jako uspješni.

Od ove školske godine imamo dvije nove sekcije – botaničku grupu i papirnate rukotvorine.

Botaničku grupu vodi učiteljica prirode Kristina Štefić. Mali botaničari uređuju školski vrt i sade začinsko i ukrasno bilje. Obilježavaju Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske različitim radionicama i dijeljenjem bilja (kaktusa i sukulenti). Izrađuju ukrasne teglice za biljke koje prodajemo na sajmovima i izložbama.

Radionice papirnate rukotvorine vodi učiteljica geografije Mirjana Kalavarić. Pomažemo radu zadruge tako da od papira izrađujemo ukrasne i uporabne predmete. Ukrasne vrećice od tapeta ukrašene salvetnom tehnikom, te čestitke izrađene pergamano tehnikom na paus papiru.

 

Voditeljica zadruge:

Mirjana Kalavarić, prof.geografije

image002               image004