15. godina HUUZ-a

15. godina HUUZ-a

i

Zelene Zadruge = Ekologija i recikliranje = Održivi razvoj = Zajedno za Zajednicu

   Dana 30.6.2021. obilježeno je 15. godina postojanja Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva. Danas ta udruga broji oko 630 aktivnih zadruga. Tog je dana obilježen i Međunarodni dan zadruga (svake godine obilježava se prve subote u mjesecu srpnju).

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana zadruga bila je– Rebuild Better Together s naglaskom na ekologiju, recikliranje i ekološke materijale.

   Tom prilikom održana je petosatna video konferencija na platformi ZOOM. Voditelji podružnica svih županija ukratko su istaknuli najvažnija postignuća i rad svojih zadruga u proteklih 15 godina. Našu je županiju i zadruge predstavio voditelj podružnice HUUZ-a za Koprivničko- križevačku županiju, Krunoslav Havaić.

   Međunarodni je dan zadruga obilježen virtualnom izložbom Zelene zadruge, tj. prikazom ekoloških aktivnosti zadruga s područja cijele Hrvatske. Nemčićevi suncokreti također su se ponosno uključili s nekoliko izdvojenih radova; hotelima za kukce, strojevima i spremnicima za recikliranje, traper torbicama i vjenčićima od vrbovih grana.

Prezentacije svih ostalih zadruga bit će predstavljene sljedećih mjesececi putem online platforme HUUZ-a.

Uz sve ovo, održano je i nekoliko zanimljivih predavanja- Slama kao sirovina za kvalitetan proizvod (OŠ Matija Gubec, Tavankut), Razvojem očuvati, očuvanjem razvijati-spasimo sjeme naših starih sorti (Facebook grupa Mreža sjemenara starih sorti), Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama- zelena poduzeća promiću održivo poduzetničko razmišljanje i djelovanje mladih ljudi u Hrvatskoj (Udruga za prirodu,okoliš i održivi razvoj Sunce).

1

2

3

4

5

6

7