Nemčići najbolji u kvizu znanja o Domovinskom ratu

Kao dio projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“, učenici OŠ“Antun Nemčić Gostovinski“, zajedno sa svojim razrednicima, 24. i 25. listopada 2017. sudjelovali su na terenskoj nastavi u Vukovaru. Organizaciju i program terenske nastave osmislili su djelatnici Ministarstva znanosti, prosvjete i sporta RH te Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Na primjeru Vukovara, učenici iz hrvatskih osnovnih škola,  usvajali su znanje o Domovinskom ratu ,  slušali stručna predavanja te sa svjedocima ovog najbolnijeg događaja iz novije hrvatske povijesti, obilazili autentične lokacije vezane uz život, ali i stradavanja Vukovaraca 1991.-1995.g. Posebno je bio dojmljiv posjet vukovarskoj ratnoj bolnici, gradskom groblju te masovnoj grobnici na Ovčari kao i predavanje o bitci za Vukovar.

Osim toga, učenici naše škole su imali priliku u vukovarskoj vojarni razgledati autentična oružja koja su se koristila u Domovinskom ratu diljem Hrvatske, poput tenkova, topova, ratnih brodova i aviona, a upoznali su se i s opasnošću minskih polja koja još i danas postoje u nekim dijelovima naše zemlje. Neki od učenika su i „isprobali“ ratnu tehniku ulaskom u tenkove, bombardere, bunkere i rovove . Na Trpinjskoj cesti vidjeli su atraktivno „groblje tenkova“ koje su hrvatski branitelji onesposobili protivničkoj vojsci.

Osim obilaska memorijalnih lokacija, učenici su upoznali i kulturno-povijesne znamenitosti grada: stalni postav izložbe u baroknom dvorcu Eltz te Muzej Vučedolske kulture.

Na kraju ovog dvodnevnog druženja, u rodnoj kući proslavljenog hrvatskog nobelovca Lavoslava Ružičke, Memorijalni centar Vukovar, organizirao je kviz znanja za sve sudionike terenske nastave,

Učenici naše škole, Ema Matić Pavlović i Lovro Klobučar, pokazali su veliko znanje iz Hrvatske prošlosti i ratnim događajima iz 1991. te osvojili 1. mjesto. Učenike su za kviz pripremali Lidija Vranar, profesorica povijesti te dragovoljci Domovinskog rata, Damir Vuković i Ivica Jurenec. Predavanje o Domovinskom ratu koje su u školi održali ovi istaknuti koprivnički branitelji neposredno prije odlaska učenika u Vukovar, svakako su pridonijeli uspjehu Eme i Lovre na kvizu znanja i osvojenom 1. mjestu.

Lidija Vranar, prof.

Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.
Vukovar 2017.