Volimo volontiranje

 

Logo Volimo volontiranje

 

Održana prva radionica u sklopu projekta „Volimo volontiranje“.

Koprivnica – U sklopu projekta „Volimo volontiranje“,  financiranog iz Europskog socijalnog fonda (ESF) Europske unije, kroz Operativni program 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014.-2020, a kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u suradnji s partnerima Udrugom volontera Koprivničko – križevačke županije “Rad na dar”, Gradom Koprivnica te koprivničkim osnovnim školama Antun Nemčić Gostovinski, Braća Radić i Đuro Ester, započele su edukacije predviđene projektom.

Radionica je održana 04. listopada 2017. u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica s ciljem da zaposlenici i voditelji volontera u školama i ostali sudionici međusobno razmjene svoja iskustva i znanja o specifičnostima svake organizacije, kvalitetnije animiraju, okupljaju i zadrže volontere te provode njihove daljnje edukacije i usmjeravanja.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev je održala izlaganje o Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu, a Jasna Relja, predagoginja savjetnica u OŠ Đuro Ester o Školskim kurikulumima. Također predavanje je održala Snježana Jovanović Ćorić, viša savjetnica za socijalnu skrb u Gradu Koprivnica koja je predstavila Socijalni program Grada Koprivnice.

Svi sudionicu su bili upoznati i sa Zakonom o volonterstvu koji je predstavila Predsjednica Udruge volontera Koprivničko-križevačke županije „Rad na dar“ Ruža Evačić.

Na radionici je bilo 19 zaposlenika Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, voditelji volontera i predstavnici partnera u projektu.

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

Radionica 1

Radionica 2

 


 

Održana početna konferencija projekta "Volimo volontiranje".

Koprivnički Crveni križ dobio 1,16 mil. kuna za razvijanje volonterstva.

KOPRIVINICA – U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u srijedu 20. rujna 2017. godine održana je početna konferencija projekta ˊVolimo volontiranjeˋ.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri su Grad Koprivnica, Udruga volontera Koprivničko – križevačke županije Rad na dar, te koprivničke osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, Đuro Ester i Braća Radić.

Projekt ˊVolimo volontiranjeˋ odobren je u okviru natječaja ʹPodrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programaˋ financiranih u sklopu Europskog socijalnog fonda (Operativni program ʹUčinkoviti ljudski potencijaliʹ 2014. – 2020.), a za provedbu projekta dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.166.365,04 kn. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Uredom za udruge Vlade RH i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva potpisan je u svibnju. Provedba projekta je počela 01. rujna 2017. godine i trajat će 24 mjeseca.

Aktivnosti projekta predstavila je Adela Sočev, ravnateljica GD CK Koprivnica te predstavnici partnera. Predsjednica Udruge volontera Koprivničko-križevačke županije Ruža Evačić zahvalila je na ponovno ponuđenom partnerstvu u projektu te navela da će i dalje raditi na edukacijama o volonterstvu u školama.  Ravnatelj osnovne škole Braća Radić Krešo Grgac koji se obratio nazočnima u ime sve tri gradske osnovne škole partnera, rekao je da ga posebno veseli što će se kroz ovaj projekt privući i educirati najmlađe odnosno učenike iz škola jer je volonterstvo  nešto što se uči od malih nogu.

Iz Grada Koprivnice početnoj konferenciji prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec koja je istaknula da s obzirom na partnere u projektu uopće ne sumnja u uspjeh i da je Grad Koprivnica uvijek tu kao podrška te zahvalila i čestitala svima.

Nazočnima na početnoj konferenciji obratili su se predsjednik GDCK Koprivnica Vjekoslav Štimac, potpredsjednica Lidija Molnar, a na projektu su čestitali Ivana Zadražil iz Hrvatskog Crvenog križa te zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić. Na konferenciji su bile i ravnateljice partnerskih škola Sanja Prelogović iz OŠ Đuro Ester i OŠ Antun Nemčić Gostovinski Gordana Gazdić Buhanec te četrdesetak uzvanika među kojima i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Miljenko Radnić.

 Cilj projekta ‘Volimo volontiranje’ je povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa te programa školskog volontiranja i odgoja za volontiranje.

U projektu Volimo volontiranje provodit će se brojne aktivnosti, educirat ciljna skupina, zaposlenici GD CK Koprivnica, članovi i volonteri udruge Rad na dar, učitelji i voditelji volonterskih grupa u partnerskim školama te učenici koji će ujedno biti i okosnica ovog projekta. Projektom će se u školama provesti odgoj za volontiranje kao i programi školskog volontiranja koji će u svim trima osnovnim školama na području Koprivnice biti ujednačeni. Promovirat će se volonterstvo kroz aktivnosti svih partnera, čime će se privući i novi volonteri. Kako je projektom i predviđeno u GD CK Koprivnica zaposlena su i dva koordinatora volontera koji će biti uključeni u sve aktivnosti vezanih za provedbu projekta. U školama će biti uspostavljene volonterske točke za što će se nabaviti računala, tableti, namještaj i druga oprema, osnovane volonterske grupe i organizirane humanitarne akcije. Učenicima iz školskih volonterskih grupa organizirat će se sadržaji i preko praznika, pa će tako pohađati Ljetnu školu Crvenog križa koja će biti organizirana u Novom Vinodolskom, a pod zimskim i uskrsnim praznicima učenici će izrađivati čestitke i pisanice za korisnike Socijalne samoposluge i Pučke kuhinje. Zahvaljujući opremi koja će se nabaviti, učenici će snimati filmove i pred kraj projekta izraditi zajednički film o promicanju volonterstva, te će ukupno 30 učenika iz svih škola biti nagrađeno posjetom Crvenom križu Zadar. 

Cilj školskih aktivnosti je odgajanje i uključivanje učenika u volontiranje od malih nogu s ciljem da i kasnije kroz život budu osviješteni za socijalne probleme u društvu.

Krajnji korisnici projekta su osobe u socijalnoj potrebi s područja grada Koprivnice, a prema službenim evidencijama Grada Koprivnice.  Kroz 40 volonterskih akcija prikupljanja donacija, pomoći će se s više od 400 paketa s hranom, higijenom, odjećom i školskim priborom korisnicima Socijalne samoposluge, a za koje će se u suradnji s Gradom Koprivnicom utvrditi novi kriteriji.

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

Mediji 1

Mediji 2

volimo volontiranje lenta eu