666. rođendan Grada Koprivnice

Dana 5.11.2022. učenička zadruga „Nemčićevi suncokreti pridružila se proslavi Dana grada. Kako se glavni gradski trg još uvijek preuređuje, škole, udruge i glazbeno-scenski program odvijali su se u parku te u Nemčićevoj i Esterovoj ulici. Zadrugari su na izložbeno-prodajnom štandu pokazali proizvode koje smo izradili i promovirali na državnoj smotri zadruga u Vinkovcima: labelo, držače lučica, nadstolnjak od jute, privjeske od epoksi smole. Izradili smo i privjeske od ukrasnog konopca i magnetiće na dravskom kamenu, a Kulturno-kreativni inkubator izradio nam je mirišljave bombice za kupanje.

Veliku podršku dobili smo i od naših malih prijatelja, učenika 4.c razreda i njihove nastavnice Suzane Hergotić. Oni su prezentirali svoj zanimljiv rad: Poučni straničnik - Moj grad i povijesne činjenice o gradu. Hvala im na podršci!

Uz vrijedne zadrugare, koji su kao i obično odlično promovirali našu školu, uređenju štanda i proizvoda posvetile su se Jelena Sabolić, voditeljica Malih zadrugara i Helena Balaško, voditeljica Kulturno-kreativnog inkubatora.

Hvala svima koji su i ovog puta izrazili podršku i pohvalili naš rad!

Učiteljice: Jelena Sabolić, Helena Balaško, Martina Hegedušić

1

Slika preuzeta: https://koprivnica.hr/novosti/bogatim-i-veselim-programom-koprivnicanke-i-koprivnicanci-proslavili-rodendan-svojeg-grada/

 

2

3

4

5

34. smotra učeničkih zadruga RH u Vinkovcima

Učenička zadruga „Nemčićevi suncokreti“ osvojila je 1. mjesto na županijskoj razini natjecanja te je 27. - 30. 9. ove godine sudjelovala na 34. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Vinkovcima. Na Smotri se predstavilo 58 najboljih učeničkih zadruga iz 21 županije, šest učeničkih zadruga s istraživačkim radom te tri učeničke zadruge iz Vukovarsko-srijemske županije koje su vodile kreativne radionice. Našu su zadrugu predstavljale učenice osmog razreda Vanesa Horvat i Karolina Điko u pratnji mentorice Martine Hegedušić. Predstavile su samo neke svoje proizvode – privjesak od epoksi smole, držač lučica, juta nadstolnjak te balzam za usne od kakao maslaca, ricinusovog ulja i pčelinjeg voska.

UZ1

UZ2

UZ3

UZ4

UZ5

UZ6

 

 


 

 

Doživljaj s puta

Pripreme za smotru počele su nekoliko tjedana ranije. S ostalim zadrugarima izrađivali smo proizvode, vježbali praktičan dio, pripremali štand i pakirali proizvode. Stigao je dan odlaska prema Vinkovcima u kojima se održavala smotra. Bile smo vrlo uzbuđene zbog toga što nas sve čeka u najstarijem gradu Europe. Odlično društvo bile su nam i učenice osnovne škole iz Đelekovca – Marija i Hana te njihova mentorica, nastavnica Sabina Matiša. U samom autobusu imale smo priliku upoznati učenike susjednih nam županija te s njima razmijeniti iskustva i tople riječi. Imale smo priliku vidjeti i bicikliste iz cijele Europe koji su u sklopu utrke Crotour projurili vrlo blizu nas. Uz smijeh, priču i glazbu brzo smo stigli do Vinkovaca. Prvo odredište bila je dvorana Baruna Trenka u kojoj se naredna dva dana održavala smotra za 64 učeničke zadruge iz cijele Hrvatske. Tu smo vrijedno uredili naš izložbeno-prodajni dio na kojem smo idućih dana prezentirali proizvode i predstavili rad naše zadruge, našu školu i postignuća. Prvi dan pun dojmova završio je smještajem u hotelu Slavonija.

Drugog jutra, uzbuđeni i sretni, započeli smo s pripremama za predstavljanje naše Zadruge. Obukle smo narodne nošnje, ponovile gradivo i bile spremne za izazove koji nas čekaju. U dvorani je bilo puno zanimljivih izložbeno-prodajnih štandova, inovativnih ideja i proizvoda. Moglo se vidjeti i kupiti puno različitih proizvoda, kao npr. keksi Marko Marulić, ogrlice, narukvice, sapuni, nevenova mast, biljni parfemi, biljke u plutenom čepu, nakit od taljenog stakla, reciklirane narukvice i torbice, glinene figurice, drvene igračke, namaz od koprive, med i još puno zanimljivih proizvoda. Drugog dana bilo je i svečano otvorenje 34. smotre učeničkih zadruga, a u popodnevnom dijelu i komisijski obilazak štandova i savjetovanje u radu. Nakon predstavljanja škole, praktičnim sam radom prikazala postupak izrade jednog od naših proizvoda – balzama za usne od kakao maslaca, ricinusovog ulja i pčelinjeg voska. I izložbeni dio i praktičan rad su nam pohvaljeni. Sretne smo što smo uspješno predstavile školu, zadrugu i proizvode! Tog smo dana nakon večere imali i druženje s drugim zadrugarima.

Treći dan planiran je kao prodajni, tako da smo dosta vremena provele prezentirajući proizvode, družeći se s ostalim zadrugarima, ali i u kupovini zanimljivih proizvoda. Toga dana imali smo i organizirani razgled grada. Vodili su nas učenici Srednje strukove škole Vinkovci, a povijest dočarali zanimljivim kostimima. Šetnjom smo saznale puno o gradu, a usput se i dobro zabavile. Nakon povratka, sudjelovale smo na zanimljivim radionicama: izradi nakita od kože, dekorativnoj tehnici na zidu – uradi sam, svjetlećeg nakita te dizajnu na platnenim torbama. Na radionicama smo zaista puno naučile. Na kraju dana uslijedila je završna svečanost na kojoj su svim sudionicima uručene zahvalnice te pohvalnice učeničkim zadrugama koje su ostvarile najbolje rezultate u izboru Najproizvoda.

Posljednjeg smo se dana pozdravili s novostečenim prijateljima te krenuli put kuće. Kratko smo stali u Đakovu gdje smo razgledali poznatu katedralu.

U ovih par dana naučile smo puno novih stvari, upoznale nove prijatelje i stekle nova iskustva. Veselimo se nekom sličnom susretu!

Tekst o 34. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Vinkovcima također možete pročitati i na stranici HUUZA, a pogledajte i videe o proizvodima s kojima su se učeničke zadruge plasirale na ovogodišnju smotru.

https://huuz.hr/34-smotra-ucenickih-zadruga-republike-hrvatske-2/

https://www.youtube.com/watch?v=v95H0chvkS4&list=PLghyi-D4Ae_00S0v3UKcoyWyrRm-7eEMy&index=1

Karolina Điko, 8.a