Odlične vijesti iz Grčke za male Nemčiće!

U proljeće 2020. godine u Solunu je trebao biti održan Euromath&Euroscience 2020. To je natjecanje u kojem sudjeluju učenici od 9 do 18 godina u raznim kategorijama, a ujedno je i konferencija na kojoj radionice i predavanja drže prijavljeni učitelji i profesori. Prijavljeni su sudionici iz raznih zemalja poput SAD-a, Meksika, Irana i svih dijelova Europe.

Iz naše škole na ovom događaju trebalo je prisustvovati 9 učenika pod vodstvom mentora Hrvoja Šelimbera. Prijavili smo radove u dvije kategorije u kojima je bilo potrebno povezati matematiku sa svakodnevnim životom, ali je izvedba nešto drugačija u pojedinoj kategoriji. Sve je potrebno prezentirati na engleskom jeziku. Najprije je trebalo zadovoljiti određene kriterije u sažecima poslanih radova koje je komisija pregledala i odobrila za sve naše učenike. Učenici Katja Gregurić, Noel Mađerić, Ava Magdić, Eva Pintar, Nika Robotić, Petar Šajfar (svi tada polaznici 5. razreda) te Jakov Gregurić, Borna Sočev i Matko Stanić (tada 8. razred) marljivo su usavršavali svoje nastupe i radove te se pripremali za put. Međutim, kao i mnoge druge planirane događaje i aktivnosti, tako su i organizatori u Grčkoj bili primorani otkazati ovaj događaj zbog epidemije koja je zahvatila cijeli svijet.

S obzirom da je za pojedine kategorije natjecanja trebalo najprije poslati video uratke na engleskom jeziku u kojima učenici prezentiraju svoje radove, organizatori su odlučili na temelju njih održati natjecanje u takvim kategorijama. Tako su učenici naše škole sudjelovali u natjecanju MathFactor Europe 2020. čiji su rezultati stigli proteklih dana.

Učenica Ava Magdić pobijedila je konkurenciju svojim radom „Hexagons in nature“ osvojivši 1. mjesto dok je Petar Šajfar bio odmah iza nje na 2. mjestu s radom „Multiplying with number 9“! Oboje su bili u dijelu natjecanja od 9-13 godina starosti. U istom natjecanju, ali od 14-18 godina starosti, Matko Stanić je s radom „Friendly numbers“ osvojio odlično 3. mjesto! Ovo su linkovi na radove naših dobitnika nagrada: https://youtu.be/liib5b0FL_U (Ava), https://youtu.be/dMfFLCpoAt0 (Petar), https://youtu.be/EI75k5Cxagc (Matko).

Svima nam je žao što nismo mogli posjetiti predivnu Grčku jer bi to zasigurno bilo izvanredno iskustvo. Upoznali bismo ljude iz cijelog svijeta, nastupali pred brojnom publikom i razgledali mnoge znamenitosti, ali bit će još prilike da mali Nemčići osobno pokažu svijetu što sve mogu. No, i ovako smo prezadovoljni jer smo ostvarili odlične rezultate koji će nam sigurno biti poticaj da i dalje tako nastavimo. Čestitke Avi, Petru i Matku, ali i ostalim sudionicima ovog natjecanja!

                                                                                                          Hrvoje Šelimber