FVD "Mravec"

FVD "Mravec" na dva državna natjecanja

FVD „MRAVEC“ NA DVA DRŽAVNA NATJECANJA

Kratkometražni igrani film „Durica“ odveo je ove jeseni Filmsku i video družinu „Mravec“ na Smotru hrvatskoga školskoga filma u Veliku Goricu. Smotra se održavala u organizaciji Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje od 18. do 20. rujna 2014. Dvanaest posebno pohvaljenih filmova iz osnovnih i srednjih škola, među kojima je i film FVD „Mravec“, našli su svoje mjesto na DVD-u Smotre.

Igrani film „Durica“ ušao je i u službenu konkurenciju 52. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece koja se održavala od 25. do 28. rujna 2014. u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu. Osvojio je dvije treće nagrade. Nagradu stručnog žirija i nagradu dječjeg međunarodnog žirija u kojem su sudjelovala djeca iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije, Mađarske i Turske. Film „Durica“ će, uz ostale filmove koji su nagrađeni od stručnog žirija, biti prikazivan u Italiji, Makedoniji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

FVD "Mravec" na dva državna natjecanja
FVD
FVD "Mravec" na dva državna natjecanja
FVD
FVD "Mravec" na dva državna natjecanja
FVD
FVD "Mravec" na dva državna natjecanja
FVD
FVD "Mravec" na dva državna natjecanja
FVD
FVD "Mravec" na dva državna natjecanja
FVD
FVD "Mravec" na dva državna natjecanja
FVD

"Mravec"na 49. reviji

IMG 2266Prolazi i sedamnaesta godina postojanja Filmske i videodružine „MRAVEC“u Osnovnoj školi „Antun Nemčić Gostovinski“ i deseta godina otkako je ta družina član Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice kao njezina sekcija. Mali i veliki filmaši opet su marljivo radili na raznim projektima i bili društveno korisni sudjelujući u javnoj kulturnoj djelatnosti našega grada radeći vrijedno kao svaki pravi „mravec“!

No, pronašli su vremena i za inovativnost, svježinu te otkrivanje novih pristupa.

Naime, početkom srpnja Selekcijska komisija odabrala je, od ukupno 175 filmova, njihov film „FORŠPAN“ među 88 filmova za sudjelovanje na 49. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece koja se održavala od 29. 9. do 2. 10. 2011. u Varaždinu gdje je osvojio 2. nagradu dječjeg prosudbenog povjerenstva.

Autorice su (scenarij, režija, kamera, montaža) filmskog djela „FORŠPAN“, koje je najava dugometražnog igranog filma „Tko bi smjestio genijalcima?“, Veronika Lojan, Katarina Šimunić, Eva Šutalo, Frida Samardžić i Lea Bojanović, a glavni su glumci Lovro Hajster, Irma Wolf, Sandra Petak - Samardžić i gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić.

IMG 2101  IMG 2106  IMG 2115  IMG 2176  IMG 2219

IMG 2224 

48.hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u Zagreb

Filmska i videodružina „MRAVEC“ sudjelovala je na 48. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u Zagrebu s igranim filmom „… kad razgovor trčeći stoji …“ i dokumentarnim filmom „Neobično obične djevojčice“.

Od 152 prijavljena kratkometražna filma u službenu konkurenciju odabrana su 94,  među kojima su se našla i oba filma FVD-a „Mravec“ što je već bila svojevrsna nagrada marljivom i kreativnom radu malih filmašica  – Katarine Šimunić, Eve Šutalo, Leonarde Grošić, Dore Ormuš, Lee Bojanović, Fride Samardžić, Veronike Lojan, Paule Filjar i Line Musić koje su kroz temeljna znanja filmskog jezika i tehnike progovorile o sebi i svijetu oko sebe te dale svoj kreativno artikuliran stav, a to je, kaže predsjednik žirija redatelj Neven Hitrec, ono neprocjenjivo, ono bez čega nema pravog čovjeka ni prave umjetnosti.

Nakon četiri dana Revije, obogaćenih mnoštvom izuzetnih kulturnih, obrazovnih i zabavnih programa domaćina  ovogodišnje Revije iz OŠ Rudeš, Hrvatskog filmskog saveza i Grada Zagreba, igrani film „… kad razgovor trčeći stoji…“ nagrađen je jednom od deset ravnopravnih prvih nagrada stručnog žirija, a progovara filmskim jezikom, dramaturški i stilski obogaćeno, uz odličnu glumu Katarine Šimunić i Matije Stambolije, o tome koliko nam energije netko može oduzeti svojim lošim načinom komunikacije. Naša radost bila je neizmjerna s obzirom na velik broj iznimno kvalitetnih filmskih ostvarenja djece iz Republike Hrvatske koja su sudjelovala na Reviji.

TOTI - mednarodni festival nekomercialnega filma

Na 11. TOTI mednarodnom festivalu nekomercialnega filma u Mariboru čiji je pokrovitelj UNICA članica UNESCO-a, međunarodna organizacija čija je namjena unapređivanje i promocija filmova i videa kao instrumenata međunarodne komunikacije, potpora međunarodnog sudjelovanja na kulturnom području, zastupanje država članica UNESCO-a, zauzimanje za priznanje, neovisnost i slobode izražavanja u državama članicama, 13. studenoga 2010. igrani film „…kad razgovor trčeći stoji…“ osvojio  je Diplomu s pohvalom zbog osvojenog visokog broja bodova za kvalitetu filma u kategoriji mladinskoga filma.

21. obljetnica Konvencije o pravima djeteta

Povodom 21. obljetnice Konvencije o pravima djeteta UNICEF je organizirao, u suradnji s kinoprikazivačem Blitz Cinestar i Hrvatskim filmskim savezom, Festival o pravima djece koji se održavao od 18. do 21. studenoga u multipleks kinima Cinestar u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Zadru. Pod krilaticom „Sva djeca imaju prava“ tema ovogodišnjeg festivala bila je stvaralaštvo djece i kako ono utječe na svijet u kojem živimo te kako ga mijenja.

Među filmove koji su bili prikazani na UNICEF-ovu Festivalu o pravima djece izabran je i igrani film FVD „Mravec“ „…kad razgovor trčeći stoji…“, a prikazivao se prije filmova redovnog programa u cinestarima u sva četiri grada.