Mali i veliki volonteri u parku

U sklopu projekta “Živjeti zdravo” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji se provodi na području cijele Republike Hrvatske pod nazivom „Volonteri u parku“ sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda sudjelovali su i učenici naše škole u organizaciji grada Koprivnice, a u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Projekat uključuje aktivnosti promicanja zdravlja u osoba svih dobnih skupina. „Nacionalni program provodi se kroz pet komponenata: zdravstveno obrazovanje, zdravlje i tjelesna aktivnost, zdravlje i prehrana, zdravlje i radno mjesto te zdravlje i okoliš. Za ciljeve aktivnosti „Zdravlje i okoliš“ i „Volonteri u parku“ je usvajanje zdravih navika, prosocijalnog ponašanja u djece i mladih, poticanje socijalne integracije djece s teškoćama u razvoju, međugeneracijske solidarnosti i očuvanje životne okoline kroz organizaciju slobodnog vremena unutar sigurnog i zdravog okoliša te postojeće „parkove”/zelene površine učiniti kvalitetnijim i ljepšim prostorom za djecu i obitelj.“ ( Izvor: https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/nacionalni-program-zivjeti-zdravo/7/)

Učenici 1. b r. i 3. a r. s učiteljicama Ljupkom Mihailović i Suzanom Hergotić iskoristili su prekrasne zelene površine gradskog parka za atraktivne igre.

Učiteljice su osmislile aktivnosti “Maštom i koracima putujemo bajkom”. Pokretima, tjelesnim gibanjima, dramskim postupcima u nastavi i igrom učenici su 13. travnja 2018. ponovili likove i događaje iz bajki i priča, u skupinama vježbali i surađivali. U aktivnostima su sudjelovali mališani obrta za čuvanje djece “Anđeli” i “Mali anđeli” te izviđači iz Odreda “Kamengrad”.

Učenici 3. a s učiteljicom Suzanom Hergotić sudjelovali su i u 2. aktivnosti „Volonteri u parku“ 10. svibnja 2018.. Zajedno s učenicima 4. r. „Srednje škole“ Koprivnica, smjer fizioterapeut uz voditeljice Anu Prentašić i Rajku Bagarić proveli su vježbe prevencije lošeg držanja tijela i ravnog stopala kod djece, igrali se i družili.

Tijekom aktivnosti učenici su se međusobno povezali igrom i vježbama, boravili na otvorenom, usvajali socijalne vještine. Organiziranim vježbama utjecalo se na razvoj navika za vježbanjem samostalno ili u manjoj skupini, na razvoj svijesti o potrebi suradnje i međusobnom pomaganju, razvijanje svijesti o pozitivnom utjecaju tjelesnoga vježbanja naunapređenje zdravlja i skladan razvoj, poticalo se razvijanje suradnje i važnost stvaranja navike svakodnevnoga vježbanja. (Fotografije: učiteljice sudionice i Drava Info                                                      

Suzana Hergotić, učiteljica - mentor

1 b 3 a

1 b 3 a.jpg 3

1 b 3 a 4

1 b 3 a 2

Fizioterapeuti i 3 a

Fizioterapeuti i 3 a 3

Fizioterapeuti i 3 a 2