O magnetima i magnetskim pojavama

U osnovnoj školi „Antun Nemčić Gostovinski“ prof. dr. sc. Krešo Zadro održao je zanimljivo predavanje o magnetima i magnetskim pojavama. Predavanje je održano 13. studenog u sklopu popularizacije fizike za učenike osnovnih i srednjih škola, a provodi ga Hrvatsko fizikalno društvo i Odjel za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

U učionici fizike skupilo se tridesetak znatiželjnih učenika (nadamo se budućih znanstvenika) i nekoliko njihovih učitelja. Ravnateljica je pozdravila našeg gosta i izrazila mu dobrodošlicu u našu sredinu.

U prvom dijelu svog predavanja profesor Zadro nas je upoznao s poviješću magnetizma, kako se magnet upotrebljavao kroz povijest, kako su se razvijala otkrića električnih i magnetskih pojava kroz stoljeća i kako nastaje magnet. Potom nas je upoznao s današnjim istraživanjima u području magnetizma pa smo naučili da se magneti upotrebljavaju u medicini, informatici, biologiji, kemiji, fizici i tehnici.

Na kraju predavanja profesor nas je upoznao s istraživanjima na Odjelu za fiziku na PMF-u koja radi sa svojim kolegama, asistentima i studentima.

IMG 4519

IMG 4525

IMG 4527

IMG 4529

IMG 4531