Projekti „Pčele“ i „Ja kroz godišnja doba“ u PŠ Reka

Učenici Područne škole Reka su tijekom cijele nastavne godine bili vrijedni poput pčela, a i naučili su jako puno o tim kukcima bez kojih doslovno ne bi bilo ni nas ljudi. Kroz radionice i edukativna predavanja upoznali su se s košnicom, njenim dijelovima, naučili kako pčele grade saće, ali i ono najvažnije – kako se proizvodi med i zašto je toliko koristan za naše tijelo. U više navrata su kušali med jer ih se htjelo potaknuti na njegovu redovitu konzumaciju te ih educirati o koristi pčelinjih proizvoda u prevenciji brojnih bolesti i općenito održavanju vitalnosti.

Učenici 1. razreda su čitali slikovnicu o pčelama te su tako upoznali ulogu i vrste pčela koje žive u košnici. Izrađivali su pčele od tuljaca i kolaž-papira te se na taj način upoznali s njihovom anatomijom te ulogom žalca, ticala, nogu i krila. Ljubav prema pčelama su pokazali tako što su na završnoj priredbi izveli igrokaz o pčelama, a za tu prigodu su, uz pomoć roditelja, i izradili kostime pčela.

Nadamo se da su tijekom školske godine stekli trajno znanje o važnosti pčela te da će cijeli život koristiti njihove proizvode i čuvati ih od izumiranja.

 

S učenicima 1. razreda se tijekom nastavne godine provodio projekt „Ja kroz godišnja doba“. Kroz promatranja i nastavu u izvornoj stvarnosti naučili su prepoznati i opisati obilježja svakog godišnjeg doba te što se u kojem godišnjem dobu rade ljudi. U jesen su sadili drvo, zimi su hranili ptičice u hranilici, u proljeće su imenovali drveće u školskom vrtu i rezali grane, a ljeti su igrali igre na otvorenom i čuvali se od jakog sunca. Učitelju su slali svoje fotografije u svako godišnje doba te na kraju školske godine napravili plakate i kvizove kojima su pokazali svoje znanje o svakom godišnjem dobu. Najbolje se uči radeći, a učenici su kroz svoju marljivost i znatiželju pokazali da će jednog dana biti vrijedni članovi našeg društva.

Davor Šokec

pcele1

pcele2

pcele3

pcele4

pcele5

pcele6

pcele7

pcele8

pcele9

 


 

 

gd1

gd2

gd3

gd4

gd5

gd6

gd7

gd8

gd9

gd10

gd11

gd12

gd13

gd14

gd15