Sva djeca imaju pravo biti sigurna, jaka i slobodna!

Jedanaestu godinu zaredom u našoj školi proveden je CAP (akronim od Child Assault Prevention) program sprečavanja napada na djecu. To je jedan od najsveobuhvatnijih, najbolje razrađenih i najprihvaćenijih programa prevencije zlostavljanja djece u svijetu.

U Hrvatskoj ga provodi Udruga roditelja “Korak po korak” iz Zagreba u suradnji s I/NCAP (Međunarodnim/Nacionalnim centrom za prevenciju napada) iz SAD - a. Educirani CAP pomagači u našoj školi su Mamče Ilić, psiholog, učiteljice razredne nastave Đurđica Pošta, Ines Geršić-Bodinovac, Natalija Sočev, Dragana Dukarić i Senka Pintarić.

I ove školske godine, u veljači i ožujku, učenici drugih razreda matične škole te PŠ Reka , ukupno 90 učenika, naučili su kako spriječiti napad od strane vršnjaka, napad nepoznate osobe i napad od strane poznate odrasle osobe.  

Članovi CAP tima potaknuli su i osnažili djecu da se zauzmu za sebe te obrane i zadrže svoja prava. Kroz zanimljive igrokaze djeca su naučila i koliko je važna podrška vršnjaka, učinkovita komunikacija te traženje pomoći od odraslih osoba u koje imaju povjerenja. Roditelji istih učenika na roditeljskom sastanku su dobili informacije kako i na koji način razgovarati s djecom te ih ohrabriti u naučenom.

Vjerujemo da kontinuiranim provođenjem programa pridonosimo smanjenju ranjivosti djece i njihove izloženosti različitim oblicima zlostavljanja. Pogledajte zanimljivu galeriju fotografija!

                                                     CAP tim

                   Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica

cap 266

cap 271

cap 358

cap 365

cap 371

cap 424

cap 426

cap 427