Natjecanje iz njemačkog jezika 2013

NATJECANJE IZ NJEMAČKOG JEZIKA

 U našoj školi je 4. veljače 2013. održano školsko natjecanje iz njemačkog jezika. Sudjelovalo je četvero učenika osmog razreda.Na županijsku razinu pozvana je učenica Latica Ilić.

Učiteljica Helena Capek

Bili smo u Beču - terenska nastava njemačkog jezika

Terenska nastava njemačkog jezika učenika sedmih i osmih razreda održana je 31. ožujka 2012. godine u Austriji u Beču. Autobus sa sedamdeset učenika i pratitelja krenuo je u ranojutarnjim satima. Putovanje je bilo izuzetno dobro organizirano. Nakon šestosatnog putovanja uz nekoliko zaustavljanja, naravno u Landzeitu kako bismo konzumirali kavu uz koju dobijemo šalicu, stižemo u Beč i odmah posjećujemo dvorac Schönbrunn. Na ulazu upoznajemo preljubazne Japance koji su komunicirali na svim mogućim jezicima kako bi shvatili od kuda dolazimo i odmah pokazali našu Hrvatsku na karti svijeta. U dvorcu smo slijedli krug od dvadesetak soba Imperial tour audio ture pri čemu smo slušali povijesne činjenice i zanimljivosti na audio guideima na njemačkom jeziku. Oni snalažljiviji su uspjeli prebaciti uređaj na neki jezik koji im je bolje odgovarao. Saznali smo o bogatstvu, životu, običajima stanovnika Schönbrunna. Saznali smo i da je carica Sisi bila vječito na dijeti. Na izlasku smo posjetili i vrt u sklopu dvorca koji još nije procvjetao pa preporučamo posjet u ljetnim danima.

Lokalna voditeljica nas je čekala na ulazu u kompleks dvorca. Vrlo ljubazna umirovljena profesorica njemačkog jezika usvojila je naš prijedlog da uz njemački kaže pokoju rečenicu i na hrvatskom kako bismo potpuno doživjeli Beč i njegove ljepote. Udobno smo se smjestli u autobus te gledajući znamenitosti uz ugodnu boju glasa gospođe Mirjane saznali monogo zanimljivosti. Na primjer svaki okrug grada označen je brojem te se u svakom trenutku možemo snaći gdje se nalazimo te smo saznali da glavna ulica ide u krug. Vidjeli smo dvorac Belvedere, ring, operu, parlament, prater, mostove na Dunavu, UN city i katedralu sv. Stjepana. 

Zaustavili smo se kod Hundertwasserove kuće. Pedeset i dva stana neravnih podova,različitih dimenzija prozora te vrlo šarolike vanjštine impozantna je građevina vrlo kreativnog arhitekta Friedensreich Hundertwassera. Zamislite kako namjestiti prostor u kojem imate neravan pod i kada podrežete noge stola na određenom mjestu kako vam se juha ne bi prolila po krilu ne možete ga više micati jer vam ne odgovara na drugom mjestu u prostoriji.

Također smo prošetali po području Hofburga, vidjeli živog Mozarta koji zviždi svoje skladbe za slučajne prolaznike. Pokraj nas je često prošla kočija uz upregnuta dva konja i ponosnog kočijaša koji je svojom pojavom ostao dosljedan davnim vremenima. Konji su imali zanimljiv detalj na svojom ušima. Nosili su neku vrstu kapice koja je štitila uši, a te su kapice nerjetko izgledale kao vezeni ručni radovi. Možda su i bili?

U šetnji gradom vidjeli smo bogatstvo gradnje davnih takozvanih zlatnih vremena kao i oskudne, nemaštovite gradnje isključivo za potrebe stanovanja nakon drugog svjetskog rata. Umorni i pomalo gladni odlazimo u shopping centar Süd. Zadatak nam je anketirati slučajne prolaznike. Moramo ih pitati nekoliko jednostavnih pitanja tipa; znaju li gdje je Hrvatska, što znaju reći na hrvatskom te gdje slave Uskrs. Razgovaramo isključivo na njemačkom jeziku. U početku nas mnogo ljudi odbija jer ne zna o čemu se radi, ali uspjevamo izvršiti zadatak.

Nakon praznika analizirat ćemo prikupljene ankete te objaviti rezultate na stranicama škole. U osamnaest sati krećemo prema Hrvatskoj. U autobusu je veselo, čak malo i preveselo pa učiteljica smiruje situaciju. Nakon ponoći stižemo kući. Bilo je odlično! Već biramo destinaciju za sljedeću godinu.

Sretan Uskrs – Frohe Ostern!

Dani kruha Reka
Dani kruha Reka
Dani kruha Reka
Dani kruha Reka
Dani kruha Reka
Dani kruha Reka
Dani kruha Reka
Dani kruha Reka
Dani kruha Reka
Dani kruha Reka