PROJEKTI

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 2017.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen u PŠ Reka

U spomen na Vukovar, grad heroj i žrtvu koju je podnio u Domovinskom ratu, učenici PŠ Reka uz pomoć učiteljica i učitelja zapalili su svijeće i uredili zajednički pano svojim literarnim i likovnim radovima.

Prisjetili smo se novinara i ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića, koji nas je toplim pričama o temeljnim ljudskim vrijednostima izvještavao iz opkoljenoga grada.

Prigodni program završen je riječima ljubavi jer je ljubav jedini lijek!

“Ako je u vama ima, ne štedite je. Podijelite, dajte djelić svoje ljubavi prvome do sebe i bit će manje neprijatelja.” (S. Glavašević)

1

3

4

5

2


 

 

I U NAŠOJ ŠKOLI VUKOVAR SE VOLI – „Vukovar – grad heroj“

Učenici naše škole , u listopadu ove godine, bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavu u Vukovaru. Na originalnim lokacijama te posjetu memorijalnim područjima, stjecali su znanja o Domovinskom ratu i stradanju Vukovara i Vukovaraca tijekom 1991. godine. Prikupljali su podatke, fotografirali mjesta stradanja, a na predavanjima koja su držali vukovarski profesori i branitelji, pravili su bilješke i prikupljali materijale za projekt „Vukovar – grad heroj“ koji je predstavljen u auli škole, u petak, povodom obljetnice pada Vukovara.

Tijekom čitavog tjedna, na satovima povijesti, učenici osmih razreda, prezentirali su svoje plakate i PowerPoint prezentacije koje su nastale kao rezultat istraživačkog rada na terenu. Svoje su uratke prezentirali ostalim učenicima i djelatnicima škole tako što su pripremili malu izložbu, a poginulim vukovarskim braniteljima, u znak sjećanja, zapalili svijeću. Svojom su izložbom učenici poslali jasnu poruku da vukovarske, kao i sve hrvatske branitelje neće nikada zaboraviti, a žrtvu koju su podnijeli za stvaranje samostalne i neovisne Hrvatske, zauvijek poštivati.

Lidija Vranar

WP 20171117 10 31 31 Pro

WP 20171117 10 34 43 Pro

WP 20171117 11 48 18 Pro

WP 20171117 10 24 29 Pro

WP 20171117 10 28 32 Pro

WP 20171117 10 29 16 Pro

WP 20171117 10 32 19 Pro

 


 

UČENICI PŠ JAGNJEDOVEC I OVE GODINE S POŠTOVANJEM I LJUBAVLJU OBILJEŽILI DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR


Obljetnice su prigode da se prisjetimo događaja koji su se zbili u povijesti nekog vremena. Prije dvadeset i šest godina, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i
gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.

I mi u školi sjetili smo se Vukovara a kako bi podsjetili na žrtvu građana palog grada kroz prezentaciju o Gradu i pjesme otpjevane njemu u  čast na likovnoj grupi slikali smo Vodotoranj koji su tijekom bitke za Vukovar teško oštetile srpske snage. Bio je pogođen s više od 600 neprijateljskih projektila i postao je simbol stradanja i otpora. Tijekom opsade grada, uvijek iznova, pod granatama, na vodotoranj dizala se hrvatska zastava. 

Učenici  četvrtog razreda krasnoslovili su i pjesmu Tina Kolumbića, Vukovar 1991. Porukama podrške i ohrabrenja Vukovaru i Vukovarcima svatko od nas je na svoj način
odao počast sada slobodnom i obnovljenom gradu.

Ispred škole zapalili smo lampaše za sve vukovarske žrtve.

Svjetlo koje pališ za druge osvijetlit će i tvoju stazu.

2

 

1

3