Kockavica 2011

Učenici naše škole, u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode,  već pet godina sudjeluju u provođenju nacionalnog projekta inventarizacije ugrožene biljke kockavice ( Fritillaria meleagris).

Inventarizacijom se nastoje utvrditi, zaštititi i unaprijediti staništa te prelijepe biljke. Aktivnosti se sastoje od odlaska u prirodu, na znana ili neznana staništa na kojima se potvrđuje prisutnost ili odsutnost istraživane biljke. Pri tome se vode zapisnici/protokoli s nizom podataka koji pomažu stručnjacima  Zavodu da propišu ili poduzmu mjere zaštite.

Na poznatim staništima utvrđujemo brojnost populacija u odnosu na prijašnje stanje, a nova staništa prijavljujemo na protokolima uz fotografije biljaka i staništa. Voditelji projekta su školski eko-koordinatori Goran Višak, profesor biologije i kemije i ravnateljica  Gordana Gazdić-Buhanec.

Istraživanja su započela ovih dana i potrajat će još desetak dana tijekom cvatnje biljke. Kockavica je već jako rijetka u našoj županiji, pa molimo sve koji je zapaze,  da podatke o staništu jave na telefon 622-172, 621-158 ili e-mail škole ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. )

http://www.youtube.com/watch?v=XE3IDVTQatk