Sjajan nastup na državnom Ekološkom kvizu Lijepa naša u Primoštenu

U Primoštenu je održano državno i svehrvatsko najecanje  Ekološki kviz "Lijepa naša" 2011. Naša prezentacija Čistoća je pola zdravlja ocjenjena je maksimalnim brojem bodova te osvojila je prvo mjesto i nagradu.

Sveukupno ( nakon pismenog i usmenog dijela natjecanja ) ekipa naše škole osvojila je drugo mjesto.

Više:

Opet smo viceprvaci države

Ponovno smo postigli zavidne rezultate na državnom Ekološkom kvizu „Lijepa naša“, koji je održan u Primoštenu. Ekološki kviz Lijepa naša jedno je od najsloženijih natjecanja u izvannastavnim aktivnostima koje, osim gradiva pojedinih predmeta, uključuje prikaz konkretnih aktivnosti i promišljanja o prirodnim, kulturnim i civilizacijskim vrijednostima te razvitku odgovornosti i pozitivnog stava prema okruženju u kojem živimo putem izrade i prezentacije projekta. Iako već drugu godinu za redom osvajamo  drugo mjesto na ovom međunarodnom natjecanju, ove smo godine s praktičnim radom osvojili prvo mjesto te dobili najviše mogući broj bodova za svoj rad.

Ekipa u sastavu Gracija Grošić, Ivan Ciganek, Dora Ormuš i Sonja Homar predvođeni mentorima: profesorom Goranom Višakom i ravnateljicom Gordanom Gazdić-Buhanec, izradila je prezentaciju naziva „Čistoća je pola zdravlja“. Učenici su istražili koje najčešće robne marke sapuna, paste za zube, dezodoransa te kreme koriste učenici ove škole. Istražili  su sastav najčešće korištenih proizvoda te ustanovili da većina istraživanih proizvoda sadrži brojne sastojke koji mogu naškoditi zdravlju, osobito djece.

Stoga su postavili su intrigantno pitanje -  može li narodna poslovica Čistoća je pola zdravlja danas  značiti da možemo  ugroziti svoje zdravlje nastojeći biti čisti i mirisavi. Uz ostalo, naročito su upozorili na štetnost fluora koji je uobičajen sastojak svih najviše reklamiranih i korištenih  zubnih pasta. Učenici su potom sami izradili sapun, dezodorans, kremu za ruke te zubnu pastu dokazujući da se zdravi proizvodi za svakodnevnu njegu mogu relativno jednostavno izraditi i bez štetnih sastojaka. Dobivene proizvode pakirali su u minijaturna pakiranja s logom škole. Na kraju su učenici izradili konkretan program aktivnosti koje će provoditi u školi i gradu s namjerom poučavanja učenika, učitelja, roditelja i građana Koprivnice o nužnom  oprezu prigodom odabira kozmetičkih proizvoda. Pogledajte prezentaciju!

 Ekološki kviz - prezentacija