Stručni skup "Svekolika pomoć učenicima škole"

 

 

Na inicijativu gđe Gordane Gazdić Buhanec, ravnateljice škole „Antun Nemčić Gostovinski“ iz Koprivnice, 17. veljače 2011., u školskoj knjižnici održan je stručni skup.

Tema skupa bila je: „ "Svekolika pomoć učenicima škole „Antun Nemčić Gostovinski“ u poboljšanju njihovog odgojno-obrazovnog statusa“.

Skupu su se odazvali i aktivno u njemu sudjelovali Valerija Golubić, Dražen Magdić i Maja Vrbek iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke županije, Sonja Petrović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb, Ivanka Perić-Novak, pomoćnica predstojnika Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji, Željka Koluder-Vlahinja, ravnateljica Obiteljskog centra Koprivnica i Renata Glavica, psihologinja iz Obiteljskog centra Koprivnica.

Ispred škole sudjelovali su Gordana Gazdić-Buhanec, ravnateljica OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, Franka Ružić, socijalna pedagoginja, Goran Višak, predsjednik Školskog odbora OŠ Antun Nemčić Gostovinski, Mamče Ilić, psiholog i učenica Nikolina Sušilović, predstavnica Vijeća učenika OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“.

Kroz vrlo konstruktivnu i dinamičnu raspravu, dogovoreni su konkretni mehanizmi razvijanja suradničkih i partnerskih odnosa između institucija angažiranih u radu s djecom. Formaliziranjem odnosa između institucija koje rade na dobrobit djece, olakšava se provođenje svih dostupnih mjera koje su predviđene u sustavu, a direktno i konkretno pridonose poboljšanju psihodinamike života djece.

Posebno je naglašena potreba za tijesnom i učinkovitom suradnjom institucija sa lokalnom upravom koja je najbitniji čimbenik u realizaciji zamišljenih aktivnosti.

Zadovoljstvo sudionika ovog stručnog skupa izraženo je jedinstvenom željom, da se ponovi okupljanje radi analiziranja ostvarenog i planiranja daljnjih aktivnosti na dobrobit djece.

 

U nastavku rada sudionici su informirani da OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ već pet godina provodi CAP (Child Assoult Prevention), program prevencije zlostavljanja djece. Cilj je ovog programa osnažiti  i  osposobiti djecu da se sama zaštite od zlostavljanja vršnjaka, nepoznatih, ali i poznatih starijih osoba.

U suradnji s Udrugom roditelja Korak po korak iz Zagreba, koja je nositelj ovoga programa, za travanj ove godine pripremaju se radionice o prevenciji seksualnog zlostavljanja djece. Škola „Antun Nemčić Gostovinski“  bit će jedna od domaćina, dok će   nositelj provedbe biti Udruga roditelja „Korak po korak“.

U uvodnom izlaganju, o problemu seksualnog zlostavljanja djece, govorit će psihologinje Gorana Hitrec i Sanja Brajković te defektologinja Vesna Žilić. Također, bit će prikazan film „Prekidanje šutnje“.

Voditeljice radionice govorit će i o kriznim intervencijama u slučajevima kad dijete otkriva seksualno zlostavljanje, o koracima i odgovornostima institucija i pojedinaca.

Sredstva za izvođenje radionica osigurana su u okviru projekta „Prevencija seksualnog zlostavljanja djece primjenom CAP programa –  doprinos kampanji Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog zlostavljanja djece“, kojeg financira Ministarstvo zanosti obrazovanja i športa.