Tradicijska vjerovanja Podravine

U Podravini su , tijekom prošlosti, kao dio tadašnjeg svjetonazora, živjele dobre vile, ali i coprnice , vještice i još mnoga čudnovata i zastrašujuća bića. Iako ju nikada nitko nije vidio, ljudi su znali da iz Drave „vreba“ Dravska Neman. Ove se priče i danas mogu čuti od naših baka i djedova i još uvijek, iako živimo u suvremenom svijetu, golicaju našu maštu. Upravo je to bio glavni motiv da se učenici 6.b, zajedno sa svojom mentoricom Lidijom Vranar, odazovu pozivu iz Muzeja Grada Koprivnice da istraže i zapišu priče o nadnaravnim bićima Podravine.

Izložba dječjih likovnih i literarnih radova te radova koji su nastali na temelju usmene predaje, bili su predstavljeni u Galeriji povodom Noći muzeja 2018. Učenica Lana Majdak dobila je nagradu za najveći broj prikupljenih priča, Sara Salajpal za najbolju priču o Dravskoj Nemani, Filip Lovreković za najbolju priču o Mori, a Viktor Toth za najbolju priču o coprnicama. Priča Lane Katalenić proglašena je za najuvjerljiviju priču o vješticama.

Ponosni smo što su se naše priče svidjele prosudbenoj komisiji. Koliko su one zanimljive, pročitajte ih i prosudite sami. Veselimo se vašim komentarima!

Lidija Vranar, prof.

 

Datoteka za preuzimanje: Priče naših učenika

 

Muzej