O jednoj ovci i dvije nagrade

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena filmskom stvaralaštvu isključivo osnovnoškolaca. Jednom godišnje, svaki puta u drugom gradu, okupe se najbolji najmlađi hrvatski filmski stvaraoci i njihovi mentori. U četiri dana Revije na filmskom platnu nađe se sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije.

Ovogodišnja, 55. revija, održana je u Sisku od 28. rujna do 1. listopada 2017. Prijavljena su čak 292 filma – najviše dosad, a za natjecanje odabrano ih je 77. Za selekciju filmova bili su zaduženi montažer Slaven Zečević i redateljica Čejen Černić. U tri dana revije priređeno je 7 projekcija, dok je posljednji dan bio rezerviran za proglašenje pobjednika i dodjelu nagrada.

Ocjenjivački sud Revije u sastavu Maja Flego, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, direktor fotografije Boris Poljak te animatorica Petra Zlonoga, dodijelili su nagrade u šest kategorija. Žiri djece činilo je 27 učenika koji su prije ocjenjivanja filmova sudjelovali na radionicama tijekom kojih su učili procijeniti kvalitetu filmske priče, tehničke karakteristike filma kao i filmove u cjelini. 

U kategoriji animiranog filma, nagrade stručnog žirija dobili su filmovi:

1.    Chroma - Filmska sekcija II. osnovne škole Vrbovec

2.    Putovanje-FKVK Zaprešić

3.    Lisko - ŠAF Čakovec

Posebno priznanje dobio je film Proxima b,  rad učenika naše škole, polaznika FVD „AniMravec“. Žiri je film ocijenio kao cjelovitu priču jasne strukture, zabavnu i duhovitu, s odličnim izborom glazbe.

Simpatična ovca u svemiru oduševila je Dječji žiri koji je Proximi b dodijelio prvu nagradu.

Autori filma su učenici 4.c razreda: Gregor Gašparić, Petra Salajpal, Dora Ferčec, Lucija Ledinski, Jakov Jurić, Maša Hadelan, Lucija Mustafa, Ana Šimunija, Taša Šurić, Dan Generalić, Fran Keser i Filip Toth.

Sudjelovanje na Reviji bilo nam je veliko zadovoljstvo i veselje! U konkurenciji s poznatim školama animiranoga filma, video klubovima i filmskim sekcijama, naš je prvi animirani film dobio dvije nagrade!

Puni elana, bacamo  se na snimanje novog!

Petra Salajpal, 4.c

Senka Pintarić

voditeljica FVD „AniMravec“

1

2