„Dani kajkavske riječi“ 2017.

„Dani kajkavske riječi“ Zlatar 2017. - Zbor malih pjesnika

Zbor malih pjesnika je književna manifestacija koja se kontinuirano održava svake jeseni u Zlataru od 1970. godine u sklopu manifestacije „Dani kajkavske riječi“.

Osnovan s ciljem njegovanja kajkavskog narječja među mladima, Zbor okuplja mlade dijalektalne pjesnike iz svih kajkavskih krajeva Republike Hrvatske tako da se na priredbi u Zlataru uobičajeno okupljaju autori s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Na natječaj za Zbor malih pjesnika ove godine odazvalo se 54 osnovnih škola. Od ukupno 382 pjesme Prosudbena komisija u sastavu: prof. Željka Horvat Vukelja, dr. sc. Joža Skok, dr. sc. Ivo Kalinski i prof. Ivančica Tomorad odabrala je za javno izvođenje i tisak u zbirci 50 pjesama,  među kojima je pjesma V toj Podravini učenika naše škole Ivana Janekovića iz 7. d, pod mentorstvom Helene Jakopiček i Maje Petričević.

Učenik sedmog razreda Ivan Janeković nastupio je obučen u narodnoj nošnji s pjesmom V toj Podravini u pratnji učiteljice hrvatskoga jezika Helene Jakopiček, 30. rujna 2017. na Danima kajkavske riječi u Zlataru.

Ovogodišnja je priredba bila posebno svečana zbog nedavno preminulog hrvatskog povjesničara književnosti, kritičara, antologičara i književnog esejiste dr. sc. Jože Skoka kojemu je ujedno i posvećena.

DSC01735

20170930 103628

20170930 142559