Dan šuma i Dan voda 2021.

Svjetski dan šuma i Svjetski dan voda

Svjetski dan šuma obilježava se svake godine 21. ožujka, a samo dan kasnije, 22. ožujka, obilježava se Svjetski dan voda. Nemčići su i ove godine sudjelovali u raznim aktivnostima.

Interpretacijom pjesme Voda, M. Kovačevića, učenici 1.a obilježili su Dan voda. Razgovarali su o važnosti voda za sva živa bića pa tako i drveća koja krase naše šume. Izradili su plakat spojivši čistu šumu i bistri potočić koji protječe njome.

Učenici 1.b razreda učili su o važnosti vode, oblicima vode u prirodi, promatrali su rast i razvoj biljaka s vodom i bez nje, interpretirali pjesmu Voda M. Kovačevića te naučili važnost štednje i nezagađivanja vode.

Učenici 1.c s roditeljima su preko vikenda posjetili rijeku Dravu, jezero Šodericu i potok Koprivnicu. U časopisima su tražili fotografije vode u prirodi i lijepili ih u pisanke. Nakon interpretacije pjesme Voda razgovarali su o važnosti i štednji vode.

Učenici prvog razreda PŠ Reka čitali su tekst Voda i razgovarali o njenoj važnosti, a za domaću zadaću su učenici nacrtali vodu i napisali poruke o njenoj zaštiti. Treći razred u PŠ Reka je povodom obilježavanja Svjetskog dana voda/šuma obradio prigodan tekst iz Hrvatskog jezika "Sve teče, sve se mijenja", slušali su zvukove šume i vode zatvorenih očiju i uživali. Iz Likovnog su izradili plakate, pogledali nekoliko edukativnih videa te poslušali priču "Šume za ljude" napisanu šumama u čast na inicijativu Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

O važnosti odgovornoga odnosa čovjeka prema sebi i prirodi, učili su učenici 2.a. Istraživali su kako u svojim obiteljima pridonose štednji vode, prepoznavali vode tekućice i stajaćice u svojem zavičaju te napisali u ilustracijama svoje zamisli, podršku djeci i odraslima kako štedjeti vodu i kako je možemo zaštititi od zagađenja.

U PŠ Jagnjedovec učenici su pogledali kratki filmić i prezentaciju o značenju vode za život, izradili su edukativan plakat te se podsjetili za što sve koristimo vodu. Naučili su da je očuvanje voda dužnost svih nas.

Učenici 3.a izradili su plakate s porukama o važnosti zaštite i očuvanja voda.

Na botaničkoj grupi učenici su istraživali o vrstama i udjelu šuma u Hrvatskoj. Raspravljali su o važnosti i razlozima ugroženosti šuma te predlagali vlastite postupke kojima mogu pridonijeti očuvanju šuma. Na kraju su izradili plakat na kojem su prikazali najvažnije podatke te istaknuli savjete za spas šuma.

Učenici petih i šestih razreda su istraživali o organizmima koji žive u i oko kopnenih voda te o njihovim prilagodbama i na takav život.

Na satovima likovne kulture učenici petih, šestih i sedmih razreda izradili su radove na temu šuma.

Kako nam je bilo i što smo sve izradili, pogledajte u fotografijama.1.a-Dan suma  kopija1.c voda  kopija3.a plakati  kopijabotanicari  kopijadan suma 9  kopijadan suma likovni  kopijadan suma plakati  kopija

                                                                     

Učenici 2.a r. su uz vodstvo i pomoć učiteljice Suzane Hergotić povodom Dana voda ostvarili  planirane odgojno obrazovne
ishode. Opisivali i davali primjer očuvanja osobnoga zdravlja i okružja u
kojemu žive i borave te predviđali posljedice nebrige, objašnjavali su važnost
odgovornoga odnosa čovjeka prema sebi i prirodi.
Istražili su u svojim obiteljima kako pridonose štednji vode i prikazali
suučenicima.
Podatke su međusobno usporedili i zapisali u tablicu koju je oblikovala
učiteljica.
Učili su kako se oblikuje tablica i grafički prikazuju dobiveni rezultati.
Zapisali su u tablicu primjere kako njihove obitelj štede vodu.
Grafički prikaz pokazuje stvarnu štednju vode u 2.a razredu.
Prepoznavali vode tekućice i vode stajaćice u svojem zavičaju.
Napisali su na ilustracijama svoje zamisli, predlagali ideje odraslima kako
kako možemo zaštititi vode kao naše prirodno dobro.
20210323 160248 1
TRAKASTO PRIKAZIVANJE PODATAKA 1
 TEDIMO VODU 1
rjesenje zastite okolisa 1
rjesenje zastite okolisa 2
rjesenje zastite okolisa 3
 
 
                                                                                                                           Valentina Kancijan, učiteljica prirode, biologije i kemije