Keramike koje vode struju

U Osnovnoj školi „Antun Nemčić Gostovinski“ prof. Denis Sunko održao je zanimljivo predavanje o tome kako keramika može provoditi struju. Predavanje je održano 25. siječnja u sklopu popularizacije fizike za učenike osnovnih i srednjih škola, a provodi ga Hrvatsko fizikalno društvo i Odjel za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

U učionici Hrvatskog jezika skupilo se pedesetak znatiželjnih učenika i učitelja. Učitelj fizike pozdravio je našeg gosta u ime Ravnateljice i izrazio mu dobrodošlicu u našu sredinu.

Svoje predavanje profesor Sunko započeo je povijesnim pregledom od kaldejske i babilonske do rimske civilizacije te njihovim shvaćanjem keramike kao visoke tehnologije toga vremena, kojima su stari vladari nastojali impresionirati kako podanike, tako i neprijatelje.

Potom je profesor uveo učenike u 20. st. kada su se počela otkrivati i koristiti nova fizička svojstva keramika: magnetska i električna. Najveće iznenađenje modernih materijala u 20. st. je otkriće supravodljivih keramika: kompleksnih metalnih oksida koji vode struju bez otpora na neočekivano visokim temperaturama, puno višima nego metali, tako da ih je dovoljno hladiti tekućim dušikom umjesto helijem.

U zadnjem dijelu predavanja profesor je upoznao učenike s istraživanjima hrvatskih znanstvenika koji rade na PMF-u od otkrića supravodljivih keramika do danas. Posebno je nastojao dočarati međuigru fizike i kemije, koja je svojstvena svim suvremenim istraživanjima visokotehnoloških materijala.

Boris Tonc, učitelj fizike

image1

image2

image3

image4