Žene u svemiru

svemir

Svjetski tjedan Svemira svake se godine obilježava od 4. do 10. listopada. Ove godine tema je bila „Žene u svemiru“. Svake godine prijavimo naše aktivnosti na službenoj stranici obilježavanja tjedna svemira. Mnogi učenici su se uključili raznim aktivnostima kao što su pisanje pjesama, crtanjem, slikanjem ili izradom prezentacija.

Tako su naši mlađi učenici sa svojim učiteljicama crtali, radili prezentacije koje su prezentirali svojim prijateljima u razredu, izmišljali i zamišljali razne scenarije kako bi bilo da su oni astronauti u svemiru. Stariji učenici su radili likovne radove, rješavali zadatke na matematici i fizici prilagođene temi Svemir, a astronomska grupa je istraživala koje su prve žene posjetile svemir te su učenici radili prezentacije o temama koje ih zanimaju.

Evo što smo radili po razredima:

Učenici 2.a s učiteljicom Draganom Dukarić obilježili su Tjedan svemira istražujući. Krenuli su s porukom - Prvi u svemiru. Tako su se upoznali s psom Lajkom – jednim od prvih živih bića u svemiru (1957.), Jurijem Aleksejevič Gagarinom - prvim čovjekom koji je otputovao u svemir (1961.) te Valentinom Tereškovom – prvom ženom koja je poletjela u svemir (1963.). Saznali su da su iz raznih zemalja prvi put otputovale u svemir: ruskinja Svetlana Savitskaya, amerikanka Sally Ride, britanka Helen Sharman, kanađanka Roberta Bondar, japanka Chiaki Naito-Mukai, francuskinja Claudie Haignere, južno koreanka Soyeon Yi i kineskinja Yang Liu. Neke su i ponovile svoje putovanje. Baš su hrabre!

Učenici 4.c s učiteljicom Senkom Pintarić s velikim su oduševljenjem obilježili Svjetski tjedan svemira. Još jednom, djeca su pokazala kako ih bilo koja tema vezana uz svemir u potpunosti zaokuplja i inspirira na mala istraživanja i umjetničko izražavanje. Ponudili su zanimljive odgovore na pitanja o ženama u svemiru: koliko ih je do sada bilo u različitim misijama, zašto ih je bilo manje nego muškaraca, što rade na Međunarodnoj svemirskoj stanici… Ukratko su upoznali život i svemirske misije Sally Ride, prve američke astronautkinje i idejne začetnice NASA -inog projekta za učenike EarthKAM. Svoje viđenje svemira pokazali su grafikama te pripremili izložbu u prizemlju škole.

Učenici 2.c s učiteljicom Đurđicom Poštom crtali su žene koje su posjetile svemir te su uredili pano ispred učionice. Prije izrade crteža članovi astronomskog društva Koprivnica održali su im predavanje o zanimljivim temama o svemiru.

Učenici 3. razreda s učiteljicom Suzanom Hergotić slušali su predavanje o Mitovima i legendama vezanima uz svemir koje je održao učitelj fizike Boris Tonc.

Učenici 7. razreda na satima engleskog jezika pisali su haiku pjesme na hrvatskom i engleskom jeziku. U pisanju su im pomogli učiteljica engleskog jezika Kristina Kralj i učitelj fizike Boris Tonc.

Kako smo obilježili tjedan Svemira i kakve smo aktivnosti imali u učionicama pogledajte na poveznici : Svjetski tjedan svemira 2021.

Boris Tonc, učitelj fizike i informatike