Austrijska slatka fantazija

U subotu, 30. ožujka se u Grazu u Austriji održavala nastava. Ali ne bilo kakva J Učiteljica njemačkog jezika misli ovako: učenici koji u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica uče njemački kao izborni jezik od četvrtog razreda tek u 7. i 8. razredu mogu progovoriti sa slučajnim prolaznicima i samostalno razgovarati s izvornim govornicima. Iako ju učenici nižih razreda uvjeravaju da mogu i oni, ipak privilegiju imaju 7. i 8. razredi koji su održali terensku nastavu u Austriji u gradu Grazu.

Za početak su slušali i zabavljali se kroz izuzetno zanimljiv posjet čokoladarnici Zotter. Na početku šok za učenike i učitelje; razrogačenih očiju u nevjerici gledali su u poslužene crve za kušanje na prvim postajama kušaonice inače izvrsne čokolade manufakture Zotter. Nakon prvotnog šoka i rečenica „Nein, danke!“ uslijedio je pravi vrtlog čokoladnih fontana, komadića voća u čokoladi, visokih udjela kakaovca kao i neobičnih kombinacija okusa čokolada. U čoko baru uz šarolik izbor napitaka najviše je plijenio pažnju čokoladni napitak uz dodatak konoplje. I kada su posjetioci mislili da je slatkoći kraj uslijedio je još jedan dio čoko pahuljica, pralina, kuglica i hrskavih voćnih kombinacija.

Nakon šećernog čoko šoka i malo vožnje divovskim katnim autobusom učenici su slušali o nastanku i povijesti Graza, znamenitostima te su se vrtoglavim liftom ugrađenim u planinu, okruženim zastrašujućim srebrnim toboganom, popeli na Schlossberg i uživali u prekrasnom pogledu na grad Graz vrlo sličnom pogledu s Gornjeg grada u Zagrebu. Nakon uživanja i pasivnog slušanja njemačkog jezika slijedi aktivan rad i disciplina. Još uvijek okupani suncem krenuli su u Seiersberg gdje su intervjuirali slučajne prolaznike i prema pisanoj uputi na njemačkom jeziku morali pronaći određenu trgovinu i artikl te isti fotografirati ili napisati cijenu. U 18 sati se shopping centar zatvara što je za učenike bilo izuzetno demotivirajuće jer neki nisu uspjeli potrošiti sve novce koje su dobili od roditelja i bliže rodbine pa su isti morali nositi natrag doma. Ipak se dosta stvari našlo na pregledavanju u autobusu.

Vedri, veseli i zadovoljni vratili su se u večernjim satima u Koprivnicu.

4

1

2

3

5

 

7

8

9

10

11