Svjetski dan razglednice 2020. - PŠ Reka

1. listopada proglašen je Svjetskim danom razglednice. U obilježavanje tog važnog datuma uključili su se i učenici 3. r. PŠ Reka.

Hrvatska Pošta dostavila nam je razglednice koje smo ispisali nakon što nam je Marko Markica, maskota filatelije, pripremio edukativni video u kojem smo naučili o povijesti razglednica i poštanskih maraka te nam je objasnio kako pravilno adresirati razglednicu. Učenici su prema želji mogli kupiti poštansku marku i poslati razglednicu dragoj osobi.

1

3

„Veselo u školu“ u Područnoj školi Reka

Uzbuđenje, zbunjenost, strah i veselje su osjećaji koji prolaze kroz glavu svakog „đaka prvaka“ kada prvi put dolazi u školu i upoznaje svog učitelja ili učiteljicu.

Da im olakšaju prilagodbu na novu okolinu i požele dobrodošlicu u školu, u Područnoj školi Reka je u četvrtak, 3. rujna 2020. godine, održano upoznavanje učenika i roditelja učenika budućih prvih razreda s ravnateljicom, učiteljima i stručnim suradnicima. Na upoznavanju su sudjelovali budući prvašići iz Reke i Jagnjedovca u pratnji roditelja. Okupljene je na početku pozdravila voditeljica Područne škole Reka Jelena Sabolić, a zatim je riječ prepustila Gordani Gazdić-Buhanec, ravnateljici Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski. Ravnateljica je budućim prvašićima poželjela srdačnu dobrodošlicu u školu i puno uspjeha u radu. Istaknula je važnost pridržavanja epidemioloških mjera te im predstavila njihovog prvog učitelja, Davora Šokeca. Učitelj je zahvalio svima na dolasku te učenicima predstavio školsku pedagoginju, psihologa i ostale učitelje koji će ih učiti. Pokazao je učenicima kako pravilno dezinficirati ruke, a zatim im je, na njihovo veliko veselje, podijelio poklone dobrodošlice koje su im osigurali Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija i jedna izdavačka kuća. Upoznavanje su nastavili u učionici, a učenici su posebno uživali u „Igri bombona“.

Budućim prvašićima želimo da im škola bude drugi dom u kojem će naučiti mnoga korisna znanja i steći nova prijateljstva!

Davor Šokec

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Svjetski dan šuma i Svjetski dan voda 2020. - PŠ Reka

Svjetski dan šuma, 21.3. i Svjetski dan voda, 22.3. ukazuju na važnost zaštite prirodnih resursa i neophodnost njihovog očuvanja. Republika Hrvatska ima velike količine pitkih voda pa je tako  na 5. mjestu u Europi po obnovljivim zalihama vode. Ovo je bila prilika da još jednom skrenemo pažnju učenicima koliko je bitno čuvati naše prirodne resurse. Učenici PŠ Reka iako nastavom na daljinu dobili su razne materijale za proučavanje i učenje o vodama i šumama, a rezultat njihova rada su zanimljivi i maštoviti plakati te likovni radovi koje možete pogledati u našoj galeriji.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Haiku kraj mogile 2019.

Gradska knjižnica Oroslavje u partnerstvu s gradom Oroslavjem raspisala je međunarodni natječaj za haiku poeziju „Haiku kraj mogile“ 2019. Natječaj na temu most bio je otvoren za sve pjesnike u sedam kategorija. Učenici četvrtog razreda PŠ Reka na natječaju su sudjelovali sa svojim haiku ostvarajima. 30. studenog u Oroslavju na trećem haiku susretu od pristiglih tristotinjak radova nagrađeni su sljedeći područnoškolarci: Mia Zimet (prvonagrađena), Rafael Šestak (trećenagrađeni) i Nikola Golubović Matan (pohvaljen) . Radovi su im objavljeni u 3. zbirci Haiku kraj mogile 2019. Učenici su susretu prisustvovali u pratnji roditelja i učiteljice. A vi … uživajte u rečkim stihovima tradicionalne japanske poezije.

viseći most je

kao list, ne miruje

stalno se miče

Mia Zimet

 

kraj šume čiste

on sja poput sunca

malen ali čvrst

Rafael Šestak

 

veliki most je

stari i spaja ljude

dugo godina

Nikola Golubović Matan

 

Poveznica na članak:  

https://www.zagorje.com/clanak/vijesti/haiku-kraj-mogile-na-natjecaj-pristiglo-tristotinjak-radova-nagradeni-najbolji?fbclid=IwAR35K-4YiTmjkyKkmSN4sPvsbyo5TMQUvls966CfWyCO1UuRKtsSsmASBQ8

 

1

2

 

 

 

Rujan i listopad 2019. u PŠ Reka

DAN KRAVATE 

Norman Davies, britanski povjesničar, Europa: Povijest;

U svim prilikama,ljudi koji umanjuju utjecaj manjih naroda trebaju se prisjetiti da nas Hrvati sve drže za vrat 

Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši godine 2008., upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj. Tim povodom, učitelji i učenici Područne škole Reka, došli su u školu s kravatama oko vrata. Pogledavši dokumentaran film o porijeklu i nastanku kravate, učenici su upoznali kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetska baštinu, s ciljem širenja svijesti o tome da je Hrvatska – domovina kravate.

Vidjeli su na fotografijama hrvatsku Kravat pukovniju te spektakularnu instalaciju Kravata oko Arene u Puli iz 2003. godine koja ih se najviše dojmila.

2

4

5

6

3

 

 

 

 


 

 

DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Kao zahvalu na svim plodovima i radostima kojima smo tijekom godine bili podareni, učenici PŠ Reka obilježili su 17. listopada Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Svečanim programom, izložbom krušnih proizvoda i jesenskih plodova, uz pomoć svojih učiteljica obradovali su sve prisutne. Nakon programa, župnik Mario Križanac molitvom i Božjom Riječju zazvao je Božji blagoslov na sve donesene darove. Ovim putem želimo zahvaliti, dragim mama i bakama, bez čijeg truda i ljubavi ne bismo mogli na ovako svečan način upriličiti ovu svečanost u našoj školi.

 1

2

3

4


 

DJEČJI TJEDAN U PŠ REKA

               U petak, 11. listopada, povodom Dječjeg tjedna u posjet su nam stigli vrtićarci iz DV Lastavica. Zajedničko druženje započeli smo lijepim željama i pjesmom uz veselu glazbenu pratnju tete Gordane Škundrić I Jasne Klačinski. U međusobnom razgovoru o tome što djeci najviše treba i što je najvažnije i sami smo zaključili da je DJECI PRIJE SVEGA POTREBNA LJUBAV. Zajedno smo napravili od šarenih papira lanac ljubavi i prijateljstva kojima smo ukrasili školsku učionicu i vrtićku sobu.

 

djecji tjedan

djecji tjedan1

 


 

 

HAK I SLUŽBA 112 

 

               Buran je mjesec rujan i u našoj maloj školi. Posjetili su nas predstavnici Hrvatskog autokluba iz Koprivnice koji su nam održali zanimljivo predavanje o Zebri koja je krenula na put u školu baš kao i mi od ove godine. Posebno nam je uzbudljiv bio posjet predstavnika Službe 112 koji su nas poučili što treba napraviti kod opasnih situacija. Posebno iznenađenje bilo je puštanje drona iznad naše škole.  

hak

hak1

hak3

hak2


 

 

POSJET BIBLIOBUSU

               Učenici PŠ Reka su krajem rujna posjetili našu pokretnu knjižnicu- Bibliobus. Osim što su postali njeni članovi, razgledali su ovaj neobični autobus, razgovarali s knjižničarima, čuli što knjige vole i potražili na policama slikovnicu koju će moći pročitati u miru kod kuće.

bibliobus

bibliobus1

bibliobus2