Dani kruha, Projekt - Jabuka na dan, doktor iz kuće van, Kestenijada

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u našoj školi. Svečanostima Dana kruha, simboličnim blagovanjem kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni.

U našem razredu postavili smo izložbeni stol s plodovima zemlje, kruhom i krušnim proizvodima koje su pripremile naše mame i bake. Nakon što su učenici upoznati s nastajanjem kruha (od zrna dokruha), sa žetvenim i ostalim običajima, sa starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje još tople razne krušne proizvode rado smo isprobali.

Ove godine naša škola sudjeluje i u projektu “Jabuka na dan, doktor iz kuće van!”. Na zanimljiv način upoznali smo kraljicu ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, jabuku kao ukusnu i ljekovitu namirnicu, koja se u brojnim kulturama smatra eliksirom života. Saznali smo da jabuka pripada porodici ruža.

Prema skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi vječno ostali mladi. Onaj tko bi pojeo jabuku iz čarobnog vrta ne bi nikada bio bolestan niti star.

U rimsko doba, za vrijeme cara Augusta, bilo je poznato oko 30-ak različitih vrsta jabuke, dok je danas poznato oko 8000 uzgojenih vrsta jabuke.

Još u srednjem vijeku bili su poznati ne samo hranjivi sastojci jabuke već i njena ljekovita vrijednost. Za liječenje su se osim plodova također koristili cvjetovi i listovi. Mladi izdanci jabuke rabili su se protiv kostobolje, a pupoljci protiv glavobolje, grčeva i zatvora. Jabuka obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor,željezo).

Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiselinu koje pomažu u procesu probave. Opskrbljuje organizam energijom, sprječava umor i razbistruje um.

Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san. Jedna jabuka sadrži do 90% vode, stoga odlično gasi žeđ i osvježava.

Polaganim grickanjem i žvakanjem jabuke, jačate zubno meso, a jednom jabukom možemo očistiti usnu šupljinu od čak 90% bakterija koje uzrokuju karijes.

Ako ste lošeg raspoloženja, posegnite za jabukom i osjećat ćete se bolje! Jedite jabuku s korom jer ona ima 6 puta više vitamina nego plod.

Kada pijemo svježe sokove, svi hranjivi sastojci odlaze direktno u krv i tada naše tijelo dobiva brojne dobrobiti. Sok od jabuke bogat je željezom i magnezijem, najbolje ga je piti svježeg, nezaslađenog od organskih jabuka. Nakon što smo upoznali sorte jabuke, izblendali smo ikušali nezaslađeni jabučni sok od organskih jabuka iz naših vrtova. Nekima od nas nije bila dovoljna čaša zdrave i ljekovite jabuke, dolazili su po još, a ono što je ostalo ponijeli su kući.

Već tradicionalno na imanju obitelji Grobenski obilježili smo i ovogodišnju Kestenijadu. Uz pomoć naših domaćina, spremačice Mirele i naših roditelja proveli smo ugodan dan na zraku. Šuma nas je ove godine dočekala prostrta tepihom od raznobojnog jesenjeg lišća i kestena kojih je bilo i više nego dovoljno za sve nas pa smo ih i nesebično darovali našim domaćinima. Ponovilo se!

Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec
Dani kruha Jagnjedovec