Ove školske godine naša škola se po prvi put uključila u natjecanje Dabar. Odgovorne osobe u našoj školi za organizaciju i provedbu natjecanja bili su Suzana Hergotić i Hrvoje Šelimber uz potporu i pomoć ravnateljice Gordane Gazdić-Buhanec, a u samoj provedbi natjecanja sudjelovale su još i učiteljica Ljupka Mihailović te učiteljice pripravnice Ana Stanišić i Mirela Štragelj.

Dabar promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Osmišljen je kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Također, izvrsno se nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Iz naše škole su sudjelovala 62 učenika od drugog do osmog razreda raspoređenih u četiri kategorije te su ostvarili odlične rezultate. Među 10% najuspješnijih učenika na razini Hrvatske svoje mjesto je našlo 19 naših učenika.

U kategoriji MikroDabar (1. i 2. razredi osnovne škole) to su Klara Kovačić, Jan Kai Premec, Paulina Crnoja i Grgur Zagrajski.

U kategoriji MiliDabar (3. i 4. razredi) među najuspješnijima su Katja Gregurić, Luka Šimunija, Jan Šijak i Dora Fucak.

Najbolji u kategoriji KiloDabar (5. i 6. razredi) bili su Jakov Jurić, Saša Crnjaković, Janko Suton, Sven Džendžo, Jan Horčička, Jurica Biluš i Nika Novak.

U kategoriji MegaDabar (7. i 8. razredi) u 10% najuspješnijih u Hrvatskoj su Klara Smiljanić, Sarah Grobenski, Matija Janičar i Karlo List.

Hvala svim učiteljicama i učiteljima na podršci u provedbi natjecanja te animiranju učenika. Čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali, a posebno onima koji su ostvarili zavidne rezultate i plasirali se među 10% najboljih u Hrvatskoj te svima želimo sreće na budućim natjecanjima!

1

2

3

4