Erasmus+ u Estoniji

U sklopu projekta Perpetuum mobile: Krug vrlina šest učitelja naše škole: Nino Klobučarić, učitelj njemačkog jezika, Željka Hanžek, učiteljica matematike, Goran Višak, učitelj biologije i kemije, Irena Falat, učiteljica glazbene kulture, Sanja Brkić i Natalija Sočev učiteljice razredne nastave provelo je šest dana u Estoniji od 3. – 8. listopada 2022.

20221005 142258

Prisustvovali su nastavi (Job shadowing) u tri različite škole: Aravete Keskkool, Albu Pohikool i Gimnaziji Paide svatko kod više mentora svojega predmeta i na zajedničkim edukacijama i susretima.

Imali su priliku u potpunosti upoznati obrazovni sustav Estonije od vrtića, osnovne škole, gimnazije i na kraju pomoći oko izbora studija i budućeg zanimanja koju svi učenici pri kraju svojega školovanja mogu dobiti u Career centru.

Sve tri škole vrhunski su opremljene namještajem, interaktivnim pločama, knjižnicama i sportskim dvoranama. U svakom razrednom odjelu je do 15 učenika, učenici s posebnim potrebama polaze zaseban razred iz predmeta u kojem trebaju više pomoći (do 5 učenika po generaciji), a po završetku sata se vraćaju u svoj bazični razredni odjel.

Primijetili smo da svi učenici pišu domaće zadaće koje se na nastavi obavezno kontroliraju (obrnuta učionica), tako da velik dio gradiva učenici istražuju i usvajaju individualno, a svakodnevno dobivaju povratnu informaciju o svojemu napredovanju.

U razredima vlada opuštena atmosfera, učenici smireno prolaze hodnicima, paze jedni na druge, samostalno se poslužuju u školskoj kuhinji, pospremaju prostor…

Škola Albu smještena je u staroj zgradi čija unutrašnjost izgleda poput dvorca: uske spiralne stepenice, drvene ograde, lijepo uređeni središnji prostori s foteljama, dvosjedima okruženi učionicama. Sve učionice nižih razreda imaju trosjede, mnoštvo polica s edukativnim materijalima, krpenim lutkama, kutije s tabletima koje po potrebi koriste na nastavi.

S njima su posjetili Proto Invention Factory (poput našeg Tehničkog muzeja u Zagrebu), gdje su učenici nakon razgleda radili vježbe sa znanstvenicima. Svi su se uključili u rad bez ikakve pomoći učitelja. Bili smo iznenađeni vidjevši da s 50-ak učenika ide jedna učiteljica, a brigu o prisutnosti učenika vode dvije starije učenice.

Učenici, roditelji i učitelji u školi Albu zajedničkim akcijama preuređuju staru zgradu u vrtu u učionicu na otvorenom, imaju svoj mini vrt i počinju s uzgojem jestivih i ljekovitih biljaka. Velika je povezanost škole i lokalne zajednice.

Prisustvovali su dijelu aktivnosti Noći matematike koja se provodi u školi Aravete. Učenici su se od 18.00 do 24.00 sata bavili matematičkim zadacima, mjerenjima, izračunavanjima i kuhanjem večere uz mentoricu.

Puni dojmova i impresionirani viđenim učitelji su se vratili u Hrvatsku u nadi da će se jednoga dana obrazovni sustav u Hrvatskoj barem malo približiti estonskom.

Erasmus tim

20221004 111216

20221004 130303

20221005 080001

20221006 084803

20221008 111805

20221007 183907