PONEDJELJAK

Ponedjeljak nam je bio prvi dan ispunjen aktivnostima u Ajki. Program rada u Tjednu mobilnosti počeli smo radionicom o osnovama mađarskog jezika, koji je prilično težak. Nakon priredbe domaćina, proveli su nas i po školi. Prošetali smo gradom te pogledali gradsku vijećnicu. Učenici su nas upoznali sa znamenitostima i spomenicima Ajke, a posjetili smo i tvornicu stakla. Tamo smo mogli vidjeti kako se radi staklo i pakira za daljnju prodaju. Poslije toga otišli smo šetati uz jezero i razgledavati kipove životinja iz knjige poznatog pisca Fekete Istvana. Na kraju toga dana ostalo nam je vremena da ga provedemo sa svojim domaćinima.

UTORAK

U utorak smo pjevali našu Erasmus pjesmu i bilo je super! Nakon malo zagrijavanja glasnica, učenici iz svih partnerskih škola „bacili“ su se na posao i otpjevali pjesmu koja će se snimiti na CD. Možemo se pohvaliti da smo se najbolje pripremili (hvala učiteljici glazbenog Ireni Falat!), a to su zamijetili i drugi partneri. Kasnije smo išli u Kiscsosz u kojemu smo učili plesati čardaš koji je bio jako zanimljiv. Predstavljeni su nam bili neki od tradicionalnih mađarskih poslova kao što su rađenje lutkica od ovčje vune, oblikovanje posuda od gline i slično, a sve to smo mogli i isprobati vlastitim rukama. „Isprobala sam sve osim oblikovanja posuda od gline“, kazala je Marija, „ali sve mi se ostalo činilo jako zanimljivo.“ Poslije tradicionalnih mađarskih poslova dragi gospodin koji nas je učio plesati čardaš nas je poveo u vožnju konjima. Zadivila nas je ljepota jezera, ali i samih konja. Na kraju dana i poslije plesanja poveli su nas na gozbu. Bili smo ponuđeni s čajem, raznim pecivima i kolačima. Bilo je ukusno. Stvarno nam se taj dan svidio, a najbolji dio bio je kada smo gledali konje i krave.

SRIJEDA

Srijeda je bila dan za Veszprem, ali poseban za nas. Naime, toga dana pridružilo nam se još pet učenica naše škole, Una Zlatović, Eva Genter, Tea Grotić, Tonka Lonjak i Lucija Hajdinjak, koje su došle u pratnji ravnateljice Gordane Gazdić-Buhanec, učiteljice Martine Kobaš i učitelja Gorana Višaka. U Veszpremu smo prošetali starom jezgrom grada, malko pokisli, a nakon ručka smo krenuli do jezera Balaton i poluotočića Tihany. U slobodnom vremenu rado smo prošetali uz obalu bajkovitog Balatona, kušali domaći sladoled i kupili pokoji suvenir kao uspomenu. Dan smo završili shoppingom i pozdravili se s Unom, Evom, Teom, Tonkom i Lucijom koje su se s ravnateljicom, učiteljicom i učiteljem vratili kući. Na svim mjestima je bilo jako zanimljivo i svugdje smo se zabavili i ponešto naučili.

ČETVRTAK

U četvrtak smo posjetili njihovu drugu školu koju pohađaju niži razredi i udaljena je od škole u kojoj smo dosad stalno boravili. Tamošnji učenici su nas dočekali s pjesmom što je bilo naročito zanimljivo. Najbolji dio dana bile su igre u dvorani gdje smo se u grupama međusobno natjecali. Nakon toga smo se vratili u prvu školu gdje smo imali predavanje o životu rudara te smo ubrzo krenuli i autobusom do muzeja rudara. Posebno su nas se dojmile priče o životima rudara. Kasnije smo stigli u jedan restoran gdje smo jeli te smo imali svečanost prilikom koje smo dobili priznanja za sudjelovanje u ovoj mobilnosti te male poklone. Osjećale smo se pritom veselo i sretno. Završio je i pretposljednji dan u Ajki.

PETAK

Probudili smo se kod svojih domaćina oko 6:30 sati, moglo bi se reći dosta rano jer nas je čekao malo duži put do Budimpešte. Kad smo stigli u prijestolnicu Mađarske, prošetali smo se gradom i upoznavali sve znamenitosti ovog prekrasnog grada. Vidjeli smo baziliku koja je posebno velika. U slobodnom vremenu smo malo prizalogajili i kupili suvenire. Tu smo se ujedno morali oprostiti od naših prijatelja iz Italije i Grčke koji su ostali u Budimpešti zbog ranog subotnjeg leta kući. Nismo mogli vjerovati da je naš tjedan druženja i upoznavanja mađarske kulturne baštine već došao kraju!

SUBOTA

Došao je i dan rastanka i povratka kući. Pozdravili smo se sa svojim domaćinima, pale su i poneke suze, ali i obećanja da ćemo se jednog dana opet sresti. Možemo reći da su započela nova prijateljstva koja će se održavati. U popodnevnim satima stigli smo u Koprivnici gdje su nas dočekali naši roditelji. Ovo je za sve nas bilo jedno veliko i nezaboravno iskustvo.

Ajka skola

Tihany-Balaton

Balaton

Bazilika BP

Budimpesta

Budimpesta2

Budimpesta3

Budimpesta4

Veszprem

 

 


 

NEMČIĆI UPOZNAJU MAĐARSKU KULTURNU BAŠTINU

Ove nedjelje ispratili smo pet učenica i dvije učiteljice u pratnji na mobilnost u Mađarskoj u posjet mađarskim partnerima u mjestu Ajka.

Podsjetimo, mobilnosti u europske partnerske škole i gradove dio su Erasmus+ projekta „Znam odakle sam“ koji je sada u svojoj završnoj godini provedbe. U projektu uz našu školu sudjeluju partneri iz Poljske, Grčke, Španjolske, Italije i Mađarske.

Na mobilnosti u Mađarskoj školu i grad predstavljaju učenice Vinka Pavlović, Dora Fucak, Katja Gregurić, Marija Sakač i Lucija Peroš-Milošević, a pomažu im učiteljice Suzana Hergotić i Ivana Strbad.

Nakon što su učenice jučer upoznale druge učenike i smjestile se u obiteljima domaćinima, danas već uče o neobičnom mađarskom jeziku i 44 slova mađarske abecede. Posjetili su tvornicu kristalnog stakla. Sutra ih očekuje snimanje projektne pjesme, radionica o narodnoj umjetnosti i kreativnom slikanju. Naučit će nešto i o mađarskim tradicionalnim poslovima.

Srijeda će biti poseban dan u programu mobilnosti. Ujutro će učenice prezentirati Hrvatsku kao zemlju neviđenih prirodnih ljepota. Nakon prezentacije svi sudionici doći će u Veszprem, na samom sjeveru Balatona, a tu će ih dočekati još 5 naših učenica u pratnji ravnateljice Gordane Gazdić-Buhanec, školske koordinatorice Martine Kobaš i učitelja biologije i kemije Gorana Višaka. Zajedno će posjetiti opatiju na poluotočiću Tihany na Balatonu i Veszpremski dvorac.

U četvrtak će male i velike Nemčićke moći promatrati nastavu u mađarskim učionicama, a u poslijepodnevnim satima saznat će je li bilo teško biti rudar. Kušat će i jela kojima su rudari prikupljali snagu za naporan rad.

Pretposljednjeg dana mobilnosti svi sudionici posjetit će Budimpeštu i izbliza je upoznati.

U subotu, 19.10.2019., vrijeme je za rastanak, a mi ćemo ih s veseljem dočekati u Koprivnici.

Koprivnica, 15.10.2019.

Erasmus tim

IMG 20191013 105957

2

3

4

5