Odrađene su sljedeće radionice i aktivnosti:

Tijekom cijelog tjedna učenici 3.c razrednog ocjena iznijeli su izložbu svojih likovnih radova na temu „Drveća spomenici kulture“ napravljenu pod vodstvom učiteljice Đurđice Pošta. 

SLIKA 12

 

PONEDJELJAK – 13. SVIBNJA 2019.

S početkom u 12.15h održano je kratko predavanje te radionica na kojoj su se učenici petog razrednog odjela upoznali sa znanstvenom metodom određivanja gustoće populacije različitih biljaka in situ. 20 učenika je na poznatom lokalitetu utvrđivalo geografski položaj – GPS uređajem. Postavili su mrežu veličine 5 x 5 m s 25 polja od 1 m2, vršili su procjenu gustoće, pokrovnosti i učestalosti pojedine vrste po poljima te su na kraju ispunili formulare. Voditelji su bili Goran Višak i Valentina Kancijan.

SLIKA 7

SLIKA 8

SLIKA 9

 

U ponedjeljak su učenici 4. razreda PŠ Reka mogli saznati i naučiti kako se pravilno prešaju i suše biljke tj. kako se izrađuje herbarij. Učenici su prikupili i donijeli biljke travnjaka i šume koje su kratko predstavili svojim prijateljima. U praktičnom dijelu učenici su svoje biljke stavili u „prešu“. Nakon što se biljke osuše, pravilno će se postaviti u pripremljene korice. Radionicu je vodila učiteljica Jelena Sabolić. 

SLIKA 17

SLIKA 18

Na botaničkoj grupi učenici 5. i 6. razreda su se upoznali sa samim početkom obilježavanja Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki te koji je cilj tog Tjedna. Učenici su uvidjeli važnost očuvanja bioraznolikosti biljnih vrsta i svrhu njihovog postojanja. Sljedeći sat učenici 6.c razreda su imali radionicu na temu mikroskopiranja biljnih organa te podsjećanja kako se izrađuje sam mikroskopski preparat. Učenici su tako mikroskopirali korijen mrkve, list ljubičice, list paprati te stabljiku kaktusa. Ulaskom u taj mikrosvijet učenici su se vrlo zabavili te ujedno i naučili nešto novo. Predavanje i radionicu je vodila Ivana Strbad.

SLIKA 46

SLIKA 47

 

U Tjednu botaničkih vrtova učenici 4. c razreda prezentirali su svoje istraživanje o svih osam nacionalnih parkova Republike Hrvatske. Poseban naglasak su stavili na biljke u nacionalnim parkovima. Svoje radove stavili su na plakat i izložili ih u hodniku prizemlja škole. Na satu likovne kulture optičkim miješanjem boja slikali su cvijeće, s naglaskom da je bolje imati cvijeće na papiru nego u vazi na stolu. Likovne radove izložili su na panou u učionici. Svakog dana su učenici prema istu imenovali stablo kojem pripada. Naravno da je najlakše bilo pogoditi listove hrasta i bukve koje učenici često i viđaju. Ovu aktivnost je osmislila i provela učiteljica Natalija Sočev.

SLIKA 37

SLIKA 38

SLIKA 39

Učenici likovne grupe vođeni učiteljicama likovnog Ladom Gudić te učiteljicom glazbenom Irenom Falat su slikali cvjetove koje su si sami zamislili ili koji su im već otprije poznati. U pozadini je njihov rad upotpunjavala glazba Tchaikovskog.

 

UTORAK – 14. SVIBNJA 2019.

U utorak 14. svibnja učiteljice Ivana Zrinjski i Dora Valent Obranović (PŠ Reka) održale su kreativnu likovnu radionicu „Cvjetni kolaž“.

SLIKA 19

SLIKA 20

SLIKA 21

Učenici 4.a razreda zajedno sa učiteljicom Suzanom Hergotić u sklopu škole u prirodi posjetili su Miomirisni vrt – Lošinj. Učenici su upoznali zaštićene vrste otočnog arhipelaga, ali i ostale biljne vrste. Imali su prilike kušati biljne čajeve od samoniklica, upoznati proizvode nastale od miomirisnih biljaka.

Vrt je uređen po uzoru na otočke mirisne rajske krajolike. U Vrtu raste preko 250 samoniklih biljnih mirišljavica koje omirišuju lošinjskocresko otočje. Vrtna biljna staništa uokviruju kameni suhozidovi – gromače – složeni u tradiciji otočkog pučkog graditeljstva. Apoksiomen je znamenita antička skulptura grčkog atletičara otkrivene u lošinjskom akvatoriju, manje je poznato da su u njegovoj unutrašnjosti pronađene sjemenke mediteranskih biljaka, lovora, smokve, mirodija… Zahvaljujemo gđi Sandri koja je bila ljubazna domaćica, pažljivo smo je slušali i upijali miomirise, uživali u pogledu prema moru, ali Velebitu. Upoznali magarca Rikia, ovna Roka i zečića Kikia koji su stanovnici miomirisna vrta. Učenici bi se voljeli ponovno vratiti.

SLIKA 40

SLIKA 41

SLIKA 42

 

U sklopu nastave učenici 6.b i 6.c su proveli likovnu radionicu pod nazivom „Slikamo biljke“ gdje su učenici slikali razne biljke, boju nanosili kistovima, papirima, spužvicama kako bi dobili razne teksture. Radovi su izvješeni na  panoima na 1. katu naše škole. 

Učenici 3.a i 3.b razreda zajedno sa učiteljicama Draganom Dukarić i Draganom Antić posjetili su zaštićena područja Koprivničko-križevačke županije: Đurđevačke pijeske, Čambinu i Repaš. Proučavali su biljni i životinjski svijet (sivkasta gladica, majčina dušica, zečjak, bijeli lopoč, žuti lokvanj, šaš, hrast lužnjak, divlja patka, labud). 

SLIKA 50

SLIKA 51

 

SRIJEDA – 15. SVIBNJA 2019.

Povodom Tjedna botaničkih vrtova učenici 2.a pod vodstvom učiteljice Sanje Šikić Rupa slikali su cvijeće poput Georgie O'Keefe koristeći uljne pastele i krede u boji. Nakon kratkog upoznavanja života i rada umjetnice Georgie O'Keefe, dobro su pogledali cvjetove koje su donijeli u školu te uz pozadinsku glazbu P. I. Čajkovskog, uživali u stvaranju svojih malih umjetničkih djela.

SLIKA 1

SLIKA 2

SLIKA 3

 

U ovom tjednu učenici 2.b okušali su se u izradi cvijeća od krep papira. Ovom kreativnom radionicom učenike se potaknulo na razvijanje motoričkih vještina i usvajanje novih tehnika rada. Predivni i neobični cvjetovi tvore sada mali botanički vrt u njihovoj učionici. Učiteljica Ljupka Mihailović je vodila ovu radionicu.

SLIKA 4

SLIKA 5

SLIKA 6

 

I ove godine u Tjednu botaničkih vrtova Učenička zadruga “Nemčićevi suncokreti” priključila se obilježavanju tog važnog datuma. Odlučili su iskoristiti ostatke manjih grana, a koje je naš vrijedni učenik Karlo kod kuće ispilio na ploškice. Ukrasili su ih zanimljivim crtežima i porukama, a kasnije će ih pretvoriti u magnete ili ogrlice. Radionicu je vodila Martina Hegedušić, prof.

SLIKA 10

SLIKA 11

 

ČETVRTAK – 16. SVIBNJA 2019.

U četvrtak, 16. svibnja, potpisan je sporazum između Grada Koprivnice i OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ kojim će OŠ ANG „Škola koju volim“ dobiti botanički vrt. Potpisivanju sporazuma prisustvovala je voditeljica zagrebačkog Botaničkog vrta Biserka Juretić, članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat te zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

Botanički vrt će služiti za edukaciju i rekreaciju, prostirat će se na površini između škole i Domoljuba. Imati će paviljon za prirodu, biologiju i geografiju, osiguran će biti prostor za razne glazbene i kulturne manifestacije čime će dodatno biti obogaćena estetika našega grada.

„Danas je poseban dan i on bi trebao biti upisan u povijest školstva Koprivnice. Pokreće se još jedna promjena na bolje. Dnevno smo alarmirani vijestima da smo gotovo nepovratno oštetili naš planet. Nikad nije bilo potrebnije odgajati mlade ljude za dobrobit okoliša, nešto što su već naši preci dobro znali i tako živjeli. Važno je poduzimati konkretne mjere, a ne samo obilježavati značajne datume jer to ne daje nikakve rezultate. Mi smo tu potrebu prepoznali i dobili smo potporu članova zajednice“, rekla je ravnateljica OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Gordana Gazdić Buhanec.

U ime Grada Koprivnice sporazum je potpisao koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, prilikom čega je rekao – „OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ je škola koja i kroz svoju povijest i kroz današnju poziciju gradu daje taj poseban šarm, daje prepoznatljivi pečat našem centru grada. Projekt botaničkog vrta važan je zbog odgoja naše djece da od malih nogu shvate koliko je važna zaštita okoliša i čuvanje planete Zemlje.“

SLIKA 52

SLIKA 53

SLIKA 54

SLIKA 55

Promocija publikacije 2.c razrednog odjela, nastale razrednim projektom "Izazov školskoga vrta - na prvi, na drugi i na treći pogled" održana je u četvrtak na tri priredbe:

1. U 10h tijekom potpisivanja sporazuma s Gradom Koprivnica, Hrvatskim botaničkim društvom i Botaničkim vrtom PMF-a te Komunalcem o uspostavi botaničke zbirke i učionice na otvorenom.

2. U 14:30h za učenike naše škole.

3. U 17:15h na roditeljskom sastanku 2.c razrednog odjela.

Voditeljica je bila učiteljica Karmen Bardek.

SLIKA 13

SLIKA 14

SLIKA 15

SLIKA 16

 

Učenici PŠ Jagnjedovec obilježili su Tjedan botaničkih vrtova kroz različite aktivnosti. Posjetili su Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Cvrtila na kojem je smješten pčelinjak. Majka naše učenice 2.razreda, gospođa Mirela Cvrtila pokazala je vrste medonosnih biljaka i drveća te ispričala zanimljivosti o pčelama kao glavnim  oprašivačima biljaka. Djeca su imala prilike kušati pelud, razne vrste meda, med u saću i propolis.

SLIKA 22

SLIKA 23

SLIKA 24

 

Učenice 6. razreda su u suradnji s učiteljicom hrvatskog jezika  Anitom Ružman Branković izrađivale cvijeće od listova starih knjiga te  su tako  povezale ljubav prema cvijeću sa svojom ljubavlju prema  čitanju. Nastalim cvjetnim mobilima ukrašena je učionica hrvatskoga  jezika.

SLIKA 36

 

Istog dana došle su u goste djelatnice Hrvatskih šuma Sonja Rukavina i Emilija Seidl te održale  predavanje o biljkama u šumi. Bilo je zanimljivo i poučno. Voditeljica svih aktivnosti bila je učiteljica Lana Culek. 

SLIKA 25

 

PETAK – 17. SVIBNJA 2019.

Zbog lošeg vremena, Eko radionica „Zdravi u čistom okolišu“ održana je u petak. Učenici PŠ Reka su uredili svoj okoliš kako bi on bio što ljepši i čišći. Voditeljica: Maja Gal, učiteljica.

SLIKA 33

SLIKA 34

SLIKA 35

 

Učenici 1.a i 1.b razreda posjetili su O.P.G. Požgaj u Velikom Bukovcu. Uz stručno vođenje po imanju vidjeli su ukrasne i ljekovito biljke, radove u voćnjaku, upoznali način ishrane domaćih životinja i vidjeli njihove nastambe. Proveli su dan u učenju i igri, a uz pomoć domaćice napravili su ukusan maslac od domaćeg vrhnja. Voditeljice su bile učiteljice Sanja Brkić i Ines Geršić Bodinovac.

SLIKA 29

SLIKA 30

SLIKA 31

SLIKA 32

 

U sklopu radionice "Matematička očaranost biljkama" učenici svih petih razreda i 7.D su  
izrađivali umjetničke fraktale i tako obilježili Međunarodni dan očaranosti biljkama (18.5.2019.). Glavni motiv je mogao biti cvijet  ili njima blizak motiv koji ih asocira na prirodu.
Svi razredi su trenutno u svijetu geometrije. Zato su jedan sat  posvetili divljenju raznolikim biljkama koje nas okružuju i liječe  (ako ih pravilno koristimo i poštujemo ih). Uživali su u mnoštvu boja  i raznolikih linija, krivulja i nepravilnih geometrijskih oblika koje  
su crtali zatvorenih očiju, pobudili svoju kreativnost, maštu i  ljepotu stvaranja prekrasnih umjetničkih fraktala. Fraktale imamo i u prirodi kao što je npr. čuvarkuća, pahuljica,  
šenona, raznoliko drveće itd. Fraktali su objekti koji daju jednaku razinu detalja neovisno o  
razlučivosti koju koristimo. Moguće ih je uvećavati beskonačno mnogo,  a da se pri svakom novom povećanju vide neki detalji koji prije povećanja nisu bili vidljivi, i da količina novih detalja uvijek bude otprilike jednaka. Ovu aktivnost je osmislila i provela učiteljica matematike Željka Hanžek. 

SLIKA 43

SLIKA 44

SLIKA 45


Učenici 8.a i 8.b razreda u petak su s učiteljicama Kancijan i Juriša prošetali gradom u potrazi za biljkama. Fotografirali su ih te imenovali pomoću mobilnih aplikacija i učiteljice Kancijan. Sve će ih sakupiti u prezentacijama te predstaviti razredu. 

SLIKA48

SLIKA49

 

SUBOTA – 18. SVIBNJA 2019.

Učenici 3.c razreda su izložili uporabne predmete napravljene od drveta koji se koriste u kuharstvu u sklopu projekta EMA (Edukativna muzejska akcija) u suradnji s Muzejem grada Koprivnice i gđom. Marijom Mesarić. Izložba je bila na Zrinskom trgu u centru Koprivnice pod vodstvom učiteljice Đurđice Pošta. 

SLIKA 26

SLIKA 27

SLIKA 28

 

23. svibnja, u četvrtak, učenici 3.c razreda zajedno s razrednicom učiteljicom Đurđicom Pošta posjetili su Hrvatski šumarski institut u Jastrebarskom gdje je učenik Luka Jurendić sa svojim radom bio nagrađen prvom nagradom na temelju natječaja povodom 9. Dana otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta na temu „Drveće – spomenici prirode“ 2019. godine. Učenici su nakon toga sudjelovali na pet različitih radionica gdje su se zabavili i naučili nešto novo. 

SLIKA 56

SLIKA57

SLIKA58

SLIKA59

 

 


 

NEMČIĆI OBILJEŽAVAJU 9. TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA,

ARBORETUMA I BOTANIČKIH ZBIRKI HRVATSKE

9 tjedan botanickih vrtova  

Datoteka za preuzimanje: Program obilježavanja 9. Tjedna u našoj školi