Dan ružičastih majica 2019.

Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) proglašen je  Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obilježava se zadnje srijede u veljači, a usmjeren je na prevenciju nasilja među vršnjacima.  

Dan ruzicastih majica 2019

Ideja o obilježavanju Dana ružičastih majica nastala je u Kanadi u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u mjestu Nova Scotia. Jedan učenik je došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci oboljeloj od raka dojke te je zbog toga postao žrtva vršnjačkoga nasilja. U znak potpore tom dječaku dvojica učenika, David Shepherd i Travis Price, također su odjenuli ružičaste majice i njihov prosvjed protiv nasilja postao je globalan. Od tada se organiziraju razne aktivnosti po školama i na radnim mjestima te se nose ružičaste majice koje simboliziraju borbu protiv nasilja među vršnjacima.

Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“ i ove godine se pridružila obilježavanju ovog dana. Mali i veliki Nemčići u Matičnoj školi, Područnoj školi Reka i Područnoj školi Jagnjedovec pokazali su svoj stav protiv vršnjačkog nasilja brojnim aktivnostima.

Učenici i učiteljice drugog razreda su uz pomoć CAP tima započeli provedbu CAP programa. Predivan tekst napisala je učiteljica Karmen Bardek:

„Život često, uz sve lijepe trenutke, nosi i one tamno obojene i teške poput izloženosti nasilju. Mahatma Gandhi bio je prvi čovjek u povijesti koji je proširio načelo nenasilja s pojedinca na društvenu razinu. Ostane li njegova misao samo misao o kojoj pričamo, bez pripadajuće akcije koja će joj dati potrebnu energiju za najbolje moguće suočavanje sa životnim izazovima, ona neće biti dovoljna za bilo kakvu promjenu. Stoga CAP tim učiteljica s učenicima drugih razreda naše škole već trinaest godina stvara upravo tu promjenu održavajući radionice CAP programa. Njegova je tema „Sprečavanje napada na djecu“. Tako su kistovi CAP tima, i ove godine, ružičastim tonovima oslikali djetinjstvo učenika drugih razreda naše škole. Potezi njihova kista usmjeravane su, strukturirane, umjetničke te stvaralačke strategije iz kojih je još jedna generacija učenika naučila kako biti i ostati sigurna, jaka i slobodna“.

Učiteljica Sanja Brkić je pričala učenicima o značenju Dana ružičastih majica, svi su obukli ružičaste majice te su pogledali animirani film o nenasilju.

Učenici 1.c su s učiteljicom Senkom Pintarić naučili što je Dan ružičastih majica. Na satu Hrvatskoga jezika pisali su kratke poruke o tome kakva ponašanja biraju kako se nitko ne bi osjećao tužno i povrijeđeno.Zajedno s fotografijom svih učenika, poruke su zalijepili na veliku zajedničku ružičastu majicu. Istaknuli su natpis MI BIRAMO PRIJATELJSTVO. Svoju majicu izložili su na panou pred učionicom.

Učenici 3.a su s učiteljicom Draganom Dukarić ponovili strategije CAP programa (važnost da svi budu „sigurni, jaki i slobodni“) te važnost sprečavanja i zaustavljanja vršnjačkog nasilja izrađujući ružičaste majice i poruke nenasilja.

3.b razredni odjel je s učiteljicom Draganom Antić na satu hrvatskog jezika uz interpretaciju teksta pripovijedao i pronalazio izreke o prijateljstvu i pomaganju. Na satu razrednika pročitali su najbitnije o Danu ružičastih majica na mrežnoj str. CEPN-a, pogledali su spot i poslušali pjesmu Ptica u izvedbi Kim Verson, ambasadorice protiv nasilja, nakon čega su razgovarali o borbi protiv vršnjačkog nasilja i prisjetili se strategija CAP programa. U znak podrške odjenuli su ružičaste majice i zajedničkom fotografijom objavili "STOP NASILJU"!

Učiteljica Đurđica Pošta i 3.c su obukli ružičaste majice. Pogledali su kratki filmić o vršnjačkom nasilju te su razgovarali o načinu preveniranja i reagiranja na vršnjačko nasilje. Ponovili su strategije CAP programa.

Učenici 4.a su s učiteljicom Suzanom Hergotić pisali poruke i stihove koje promiču prijateljstvo i toleranciju te su ih podijelili s učenicima i djelatnicima škole.

Učenici 5.a i 5.b su s razrednicama Mirjanom Novoselec i Lidijom Vranar pisali poruke koje promiču prijateljstvo i toleranciju.

Razrednica Martina Kobaš je s učenicima 5.D izradila i tematski uredila veliki okvir za slike s porukama nenasilja. Razgovarali su o oblicima nasilja i važnosti prevencije.

Učenici 6.a su s razrednicom Valentinom Kancijan slušali predavanja svojih vršnjaka o vršnjačkom nasilju. U grupama su crtali što je za njih nasilje.

Razrednica Mihaela Juriša je s učenicima 6.b obilježila Dan ružičastih majica nošenjem ružičastih majica, razgovorom o začetku obilježavanja dana te prevenciji vršnjačkog nasilja.

6.c razredni odjel je s razrednikom Darkom Sočevom razgovarao o problemu zlostavljanja na primjeru aktualnih tema. Učenici su podijeljeni u tri grupe trebali istražiti što se dogodilo u ponuđenim primjerima, zašto i kako prevenirati ponavljanje istih ili sličnih događaja. Pokušali su kroz diskusiju razviti multiperspektivnost.

Učenici 7. razreda su slušali predavanje djelatnika PU Koprivničko-križevačke županije na temu „Stop govoru mržnje“.

Učenici 8.b i razrednica Martina Hegedušić su rekli stop vršnjačkom nasilju i obukli ružičaste majice.

8.c razredni odjel je s razrednikom Hrvojem Šelimberom razgovarao o značenju Dana ružičastih majica. Na nastavnom satu matematike su zadatke na ploči rješavali ružičastom bojom.

Učenici 8.d su s razrednicom Anitom Ružman-Branković su u nekoliko radionica tijekom mjeseca veljače pripremili prigodni pano koji su izložili u auli škole, osmislili i izradili prigodne letke koje su dijelili učenicima i njihovim učiteljima tijekom edukativne kampanje po učionicama u kojoj su pokušavali osvijestiti problem vršnjačkog nasilja. U auli školi su pripremili ružičasti okvir u kojem su se mogli fotografirati svi oni koji podržavaju borbu protiv vršnjačkog nasilja. Glavna poruka koju su osmaši prenijeli drugim učenicima je bila da se ne boje biti iznimka među vršnjacima i ustati protiv njega te da u njima leži snaga i hrabrost i te dvije divne vrline će ih potaknuti da pošalju samo jednu poruku – NASILJE PRESTAJE OVDJE!

Učenici 1. i 3. razreda PŠ Reka su oslikavali majice na koje su ispisali prigodne poruke. 4. razred je s učiteljicom Jelenom Sabolić pogledao kratak filmić o vršnjačkom nasilju, ispisivali su poruke o nenasilju i uredili razredni pano. Učenici 3. razreda su s učiteljicom Ivanom Zrinjski napisali prigodnu pjesmu „Stop nasilju“


Stop nasilju

Nasilju je došao kraj,
u mom razredu želim da bude raj.
Dobrota neka vlada,
stop nasilju sada.
Ružičaste majice obucimo mi,
neka sretni budu svi.
Prijateljstvo neka raste,
svađu nek preraste.
U našem svijetu za prostote mjesta nema,
osim dobrote, sloge, prijateljstva,
nek ništa drugo se ne sprema.

Učenici PŠ Jagnjedovec s učiteljicom Lanom Culek su na satu razrednika razgovarali o nasilju te raspravljali kome se mogu obratiti i što učiniti ukoliko si žrtva ili svjedok nasilja. Svi učenici su u školu došli u ružičastim majicama te su na satu likovne kulture izradili veliku ružičastu majicu s porukom "STOP NASILJU.

- ostali učenici će do kraja tjedna raznim aktivnostima obilježiti Dan ružičastih majica

Mihaela Telebar, socijalna pedagoginja

Privitak: Galerija fotografija - Dan ružičastih majica (ANG)