Dan škole 2018. (klikni i vidi )

Nemčići proslavili svoj dan

Već tradicionalno, na blagdan Sv. Antuna, 13. lipnja, Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“ slavi Dan škole. Uz učenike, zaposlenike i umirovljenike, svečanosti su nazočili brojni roditelji, rodbina, sponzori i prijatelji Škole.

Između ostalih, pridružili su nam se uvaženi gosti: gradonačelnik Mišel Jakšić sa zamjenicom Melitom Samoborec, predstojnik Ureda za državnu upravu Tihomir Kvakarić, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici upravnih odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić i Boris Sabolić, ravnatelji osnovnih i srednjih   škola Manuela Gregurić, Sanja Prelogović, Radmila Popović i Krešo Grgac. Uz Adelu Sočev, ravnateljicu Gradskog drušva Crvenog križa, bile su i predstavnice Muzeja grada Koprivnice Marija Mesarić i Vesna Peršić Kovač te Maja Gregurović iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke i Dubravka Horvat iz GKP Komunalac…

Ravnateljica škole Gordana Gazdić Buhanec, pozdravila je sve nazočne i rekla da Škola ulaže veliki napor i trud da bude prepoznata kao kvalitetna, poticajna i pouzdana obrazovna ustanova koja služi na korist i ponos svojim učenicima i učiteljima, kao i široj društvenoj zajednici. Istaknula je dio najznačajnijih aktivnosti, postignuća i događaja na koje su Nemčići ove godine osobito ponosni:

To je svakako razvijanje europske dimenzije škole. U partnerstvu s Gradom Koprivnica surađujemo u projektima:

Znanje kao dar, Robotech, s Gradom i GD Crvenog križa Volim volontiranje.

Krajem 2017. završen je školski projekt Perpetuum Mobile u okviru programa Erasmus+, a ovih dana završen je i projekt Mi jedemo odgovorno u partnerstvu s Udrugom Lijepa Naša. Promocija knjižice Nemčići jedu odgovorno bit će 4. srpnja. U suradnji s Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom, Udrugom Roma “Korak po korak” Koprivnica, Auto-klubom Koprivnica i Gradskim komunalnim poduzećem Komunalac uspješno se provodi projekt

I ja želim biti siguran pješak. Jednakost u obrazovanju učenicima omogućujemo zapošljavanjem pomagača u nastavi kroz projekt Odjek III.

Istaknula je da je projektni tim prilikom posjeta bratislavskoj školi za darovite učenike prepoznao dio aktivnosti koje godinama provodimo u našoj školi. To su obogaćivanje školskog kurikuluma i učenički projekti.

Godinama se organiziraju tematski tjedni u kojima učenici istražuju dodatne sadržaje te tijekom godine rade učeničke mini-projekte.

Posebna pozornost je usmjerena na vizualnu umjetnost, ekologiju, sport i glazbu. Uči se i poduzetništvu kroz učeničku zadrugu.

Radeći u okviru programa Međunarodne ekoškole životno važni ekološki sadržaji ugrađuju se u školski kurikulum. U suradnji s Art centrom Ješkovo surađuje se na projektu Povratak djece prirodi. Široka paleta sportskih aktivnosti i planinarske sekcije dio su priče o zdravijem životu djece koji se promiče u školi Antun Nemčić.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva, Županije i grada, Škola provodi jedinstven nacionalni natječaj za najljepši dječji putopis Putositnice. Činjenica da je Hrvatska najuspješnija zemlja po broju poslanih fotografija na milijun stanovnika povodom obilježavanja Svjetskog dana fotografije kamerom opskurom koji se po peti puta obilježio u školi, doprinijeli su i Nemčići. Većinu su fotografija snimili naši učenici. Škola je postala pridružena članica Hrvatskog fotosaveza te uživa brojne benefite tog članstva: vikend-radionice, izložbe te pristup ljetnim i zimskim fotoradionicama za mlade. Osim što je sportska dvorana postala hram košarke, školsko igralište mjesto rekreacije građana, škola je gitaristička oaza za slušanje vrsnih glazbenika u samom srcu škole.

Ravnateljica je istaknula da su izvrsni učitelji bezuvjetan preduvjet izvrsnosti učenika. Nemčićevi učitelji, među njima 10 učitelja mentora i savjetnika, redovito se educiraju u zemlji i inozemstvu; u posljednje vrijeme intenzivno na području robotike, mikrobitova te u STEM području u okviru projekta Scientix, što podiže kvalitetu nastave i razvija kurikulum. Škola se uključila i u nova međunarodna matematička natjecanja.

Ove godine, nakon niza godina obnovljena je kvaliteta zborskog pjevanja, kao u eri učiteljice Marije Jurašin, nagrađena lijepim nagradama za glazbeno stvaralaštvo.

Novooformljena družina AniMravec svojim prvijencom osvaja tri prva mjesta na nacionalnim i međunarodnim festivalima.

Nastoji se ostvariti jednak standard kako u matičnoj školi u Koprivnici, tako i u područnim školama u Jagnjedovcu i Reki pa su i učenici svih škola jednako uspješni. Biraju se najučenici i najučitelji, kojima je ravnateljica još jednom čestitala i poručila je da smo zahvalni što ih imamo.

Naglasila je zadovoljstvo postignutim, no i škola i društvo u cjelini su pred velikim izazovima. Neki izgledaju preteški i nerješivi. No zajedno u partnerstvu, međusobnom razumijevanju i uzajamnoj pomoći škole i društvene zajednice može se postići sve što želimo, za bolju Hrvatsku koju volimo i želimo.

Upoznala je publiku i s planovima, a između ostaloga to je otvorenje Europskog kutka najesen, nastavak sudjelovanja u EU projektima, razvijanje kurikuluma za darovite učenike, početak gradnje botaničke zbirke, jačanje STEM područja i sve ostalo za što će se stvoriti uvjeti.

Osmašima je zaželjela uspjeh i sreću u daljnjem školovanju i životu te zahvalila svima koji su i ove godine nesebično radili i pomagali Školu kao i učenicima, kolegama, kolegicama, osnivaču, Županiji i sponzorima koji su nam pomogli proslaviti Dan škole.

Sve su pozdravili i na uspjehe Škole osvrnuli se i naši gosti.

Program svečanosti je bio bogat i raznovrstan. Obilježavanje je započelo nekoliko dana ranije, nizom različitih aktivnosti. Tako je 8. lipnja u Muzeju grada Koprivnice održana izložba keramičkih radova učenika 2.c razreda Pozoji u dječjim očima.

Obilježavanje je nastavljeno 11. lipnja prezentacijom projekata učenika 4.b razreda Mitološka bića u Pričama iz davnine Ivane Brlić Mažuranić i Škola u prirodi.

Na sam Dan škole, 13. lipnja, od ranih jutarnjih sati u školi i oko nje bilo je vrlo dinamično. Na školskom igralištu održavala su se različita sportska natjecanja, odnosno odigravale revijalne utakmice. Učiteljice i učenice 8. razreda odigrale su revijalne utakmice u odbojci i košarci, a učitelji i učenici 8. razreda revijalnu utakmicu futsala. Održane su i finalne utakmice u međurazrednom natjecanju u futsalu za učenike 5. i 6. te učenike 7. i 8. razreda.

U školi su bile pripremljene različite izložbe:

- Hommage Picassu – izložba radova učenika 4.c razreda,

- Gledam svijet: otisci i utisci – izložba radova polaznika Male koprivničke škole keramike,

- Ješkovo, glina, moje ruke i mašta - izložba radova učenika 1.a, 1.b, 1.c, 2.c razreda Matične škole te 1. i 3. razreda Područne škole Jagnjedovec nastalih u Art centru Ješkovo,

- Kravate - hrvatska kulturna baština – izložba likovnih radova učenika 3.a razreda,

- Tragovima prošlosti – izložba učeničkih tematskih plakata,

- izložbe učeničkih herbarija i plakata

- izložba mini školskih novina i letaka učenika 8. razreda i kalendar školske godine za 2018./2019. učenica 6. razreda na njemačkom jeziku

Predstavljeni su projekti Sunce Ti i ja = tolerancija, zajednički projekt suradničkoga učenja 3.a razreda naše škole i 4. razreda COOR "Podravsko sunce"    te projekt Veliko srce koprivničkog djeteta 3.a razreda.

Održan je i matematički petoboj za učenike 4. razreda, a u predvorju naše škole i dvorane Domoljub organizirana je humanitarna prodajna izložba Učeničke zadruge Nemčićevi suncokreti.

U svečanom programu u dvorani Domoljub škola je pripremila glazbene i scenske nastupe uz projekciju filma družine Mravec , raznovrsne zborske pjesme, recitacije, plesne točke, premijere animiranih filmova družine AniMravec i nastup folklora. Proglašeni su i nagrađeni najbolji učenici škole, to su osmaši Lovro Klobučar, Mihovil Mađerić, Ivana Prijić i Klara Šerbetar za najučenicu generacije 2017./2018.

Ravnateljica je dodijelila priznanja učiteljima za sudjelovanje u školskim projektima Perpetuum Mobile (Luca Matić, Senka Pintarić, Željka Hanžek, Martina Kobaš, Maja Mitorović Laškarin, Nino Klobučarić, Franka Ružić, Gordana Gazdić-Buhanec) i Nemčići jedu odgovorno (Valentina Kancijan, Ljupka Mihailović, Dragana Dukarić). Zasebno priznanje primila je i Martina Kobaš, školska EU koordinatorica za predan i uspješan angažman u školskim projektima.

Ravnateljica se zahvalila i Dragutinu Ciglaru, kiparu i keramičaru, koji godinama u Školi volonterski vodi Malu koprivničku školu keramike.

Program je protekao u veselom ozračju bodren navijanjem i pljeskom zadovoljnih učenika.

Područne škole u Reki i Jagnjedovcu 14. 6. održale su završne priredbe, a zadnji dan nastave učenici će sudjelovati na Kahoot kvizu na engleskom jeziku o našoj školi, svetom Antunu i putopiscu Antunu Nemčiću.

U zajedničkom druženju, veselju i smijehu, veliki i mali Nemčići obilježili su svoj dan, Dan škole!

 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22


 

Program obilježavanja dana škole: Dan škole 2018.- PROGRAM