UTORAK 17.8. 2021.

Prvi dan smo posjetili školu domaćina u Konopiski. Nakon srdačne dobrodošlice uslijedio je prigodni program . Druženje je nastavljeno igrama za učenike: upoznavanje, morski pas, nacrtaj slona. Ljubazni domaćini pripremili su okrepu nakon čega smo izrađivali plakat“ I KNOW WHERE I FROM“. Park Korzonek je bio naše slijedeće odredište. U parku smo vidjeli životinje: koze, srne, ljame, pčele, kokoši. Uživali smo u hranjenju životinja i krasnoj prirodi.

SRIJEDA 18.8.2021.

Posjetili smo Nacionalni park „Ojcow“ koji nastanjuju šišmiši. Cijeli park je jedna velika šuma. Vidjeli smo i zdenac ljubavi. Legenda kaže da ako popiješ vodu iz zdenca, pronaći ćeš pravu ljubav. Naravno, popile smo malo vode. Slijedeće naše odredište je bilo rudnik soli „Wieliczka“.Za silazak u rudnik nas je dočekalo 816 stepenica. Vidjeli smo kako su u prošlosti vadili sol. Promatrali smo sol koja može biti različitih boja i oblika. Ostali smo zadivljeni prizorom jezera koje nastalo iskopavanjem soli.

ČETVRTAK 19.8.2021.

Zaputili smo se u Osikowu dolinu gdje se izađuju predmeti od drva jasike. Na radionicama smo izrađivali palme, pingvine i cvjetiće. Nakon kratkog odmora voditelj radionica nam je pokazao kako obrađuju drvo. Poslijepodne smo se vratili u Czestochowu te posjetili Arheološki muzej. Muzej je nastao nakon što su ljudi obrađivajući svoje vrtove pronašli ljudske kosti. Daljnjim istraživanjima pronađeni su i drugi predmeti koji su danas izloženi u muzeju. Nakon upoznavanja sa prošlošću muzeja prisustvovali smo radionici na kojoj smo izrađivali predmete od gline. Slijedeće naše odredište je bilo Jasna Gora-Marijansko svetište. Obišli smo crkvu u kojoj se časti Marijina slika koja je izrađena od stola koji je pripadao Svetoj obitelji. Kraj dana obilježila je svečana večera koju su pripremili domaćini, a na   kojoj su sudjelovali i predstavnici lokalne vlasti.

PETAK 20.8.2021.

Zadnjeg dana mobilnosti posjetili smo Krakow, grad na rijeci Wisli i drugi po veličini grad u Poljskoj. Šetnja obalom Wisle dovela nas je do starog dijela grada, kraljevskog brda Wawel. U podnožju brda nalazi se istoimeni kip zmaja koji je dizajniran da riga vatru, a što smo uspjeli i vidjeti. Posjetili smo Wawelski dvorac, izgrađen po nalogu najznačajnijeg poljskog kralja Kazimira III Velikog, te Wawelsku tj. Kraljevsku katedralu, koja je poznata kao glavno mjesto pokopa poljskih monarha od 14.st. U katedrali smo vidjeli staro Zygmuntovo zvono, za koje je u prošlosti bilo potrebno čak dvanaest zvonara da ga zamahnu. Ulicom Kanonicza iz starog grada spustili smo se prema glavnom gradskom trgu. Dolaskom na trg najprije smo uočili Baziliku Djevice Marije, jedan od najpoznatijih simbola Krakowa. Prije obilaska bazilike imali smo priliku slušati zvuk trube koji se svakog punog sata čuje sa višeg zvonika crkve. U bazilici su nas zadivili zlatni detalji i vitraJI na prozorima. Obilazak Krakowa završili smo posjetom još jednoj atrakciji, Podzemnom muzeju, koji se nalazi ispod glavnog gradskog trga, a prikazuje srednjovjekovni Krakow i život u njemu.

3

1

4

2

 

 


 

 

 

 

Nakon mobilnosti u Italiji, kao posljednja mobilnost i kruna našeg do sada najvećeg Erasmus+ projekta, „Znam odakle sam“, odvija se mobilnost učenika u Poljskoj. Naime, ovoga ponedjeljka četiri učenice i dvije osobe u pratnji zaputile su se u Częstochowu.

Poljska Erasmus

U tom velikom gradu osnovanom u 11. stoljeću na jugu Poljske naše će učenice Marija Oštrkapa, Petra Kovačević, Lucija Mustafa i Maša Hadelan, uz pratnju ravnateljice Gordane Gazdić-Buhanec i učiteljice Andriane Oštrkape, istraživati kulturološka bogatstva i znamenitosti Poljske. Imat će prilike surađivati s projektnim partnerima iz Italije i Mađarske. Poljski su domaćini pripremili program mobilnosti bogat raznim aktivnostima, a gosti su posjetili i malu školu u selu Konopiska u kojoj je začeta ideja ovog projekta zahvaljujući glavnoj koordinatorici projekta Magdaleni Kotowskoj.

Sigurni smo da će se naši mali ambasadori kulturne baštine vratiti prepuni dojmova!

Koprivnica, 17. 8. 2021.