Obilježavanje svjetskog tjedna Svemira 2020.

Nemčići sudjeluju u misijama Međunarodne svemirske postaje

Svjetski tjedan Svemira svake se godine obilježava od 4. do 10. listopada. Ove godine tema je bila „Sateliti poboljšavaju život“. Kako tjedan nismo mogli obilježiti aktivnostima uživo i na hodnicima škole, odlučili smo iskoristiti cijeli mjesec listopad za razne aktivnosti u učionicama i online.

Tako su naši mlađi učenici sa svojim učiteljicama slikali planete, radili prezentacije koje su prezentirali svojim prijateljima u razredu, izmišljali i igrali igre o Svemiru i učili o važnosti čuvanja našeg planeta. Stariji učenici su radili likovne radove, rješavali zadatke na matematici i fizici prilagođene temi Svemir, a astronomska grupa je istraživala satelite koji okružuju naš planet te su izrađivali prezentacije o satelitima.

Zahvaljujući ideji i poticaju učiteljice Senke Pintarić, učenici koji pohađaju astronomsku grupu i njihov mentor Boris Tonc uključili su se u misije Međunarodne svemirske postaje. U misijama sudjelujemo preko NASA-inog Sally Ride EarthKAM obrazovnog terenskog programa koji učenicima, nastavnicima i javnosti omogućava učenje o Zemlji iz jedinstvene svemirske perspektive. Za vrijeme misija Sally Ride EarthKAM-a, a to su razdoblja u kojima kamera na Međunarodnoj svemirskoj postaji djeluje, osnovnoškolci i srednjoškolci širom svijeta traže slike određenih lokacija na Zemlji. Učenici sami odabiru lokacije koje žele poslikati. Za vrijeme odabira lokacija kroz igru i zabavu učimo o Međunarodnoj svemirskoj postaji, koordinatama, vremenskim zonama, vremenskim prilikama, reljefu, a na kraju dobijemo odlične fotografije (a ponekad samo pogled na oblake). Kasnije fotografije analiziramo i istražujemo što se nalazi na slikama i koji je to dio Zemlje.

Kako smo obilježili tjedan Svemira i kakve smo slike „uhvatili“ pogledajte u prezentaciji na slijedećoj poveznici: Svjetski tjedan Svemira

 

Boris Tonc, učitelj fizike i informatike