Sportske igre mladih 2018.

Sportske igre mladih su najveća sportska amaterska manifestacija za djecu i mlade u Europi. Okupljaju djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta i omogućavaju besplatno sudjelovanje u natjecanjima u 10 sportova. U 21 godinu postojanja okupile su više od 1,2 milijuna sudionika.

Organiziraju se u 3 zemlje u regiji: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Samo u 2017. godini natjecalo se  više od 160 000 sudionika.

Sportske igre mladih započele su 1996. godine u Splitu. Osnovni motiv je bila želja da se svim osnovcima i srednjoškolcima omogući sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima. Ideja je rasla i natjecanje je postalo najveći amaterski sportski događaj u Europi.

Organizirane su pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora i Svjetske nogometne federacije te počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH.

Potporu Igrama daju eminentna imena iz sportskog, političkog i gospodarskog života: Sir Dave Richards, predsjednik Premier Lige počasni je predsjednik Sportskih igara mladih, dok su uloge počasnih dopredsjednika povjerene Goranu Ivaniševiću i Slavenu Biliću.

Djeci i mladima u svim županijama širom Hrvatske pruža se mogućnost besplatnog sudjelovanja na natjecanjima, a najuspješnijim pojedincima i ekipama osigurano je besplatno mini ljetovanje sa sudjelovanjem na državnoj završnici i Velikom međunarodnom finalu.

Kroz sve naše aktivnosti, potičemo educiranje o svim aspektima održivog razvoja. Na taj način stvaramo obogaćenu okolinu koja priprema buduće generacije da žive zdrav i odgovoran život; onaj koji će cvjetati u akcijama i idejama koje mogu donijeti promjene potrebne čovječanstvu.

(izvor: http://igremladih.hr/bs/o-nama/o-sportskim-igrama-mladih)

Više od 1 500 000 djece u protekle 22 godine su naša radost i snaga i obveza da svake godine sustav natjecanja i događanja podignemo na još višu razinu, izjavio je Tihomir Gudić, izvršni direktor Plazma Sportskih igara mladih.

Mnogobrojne poznate osobe i vrhunski sportaši sudjelovali su u mladosti na Plazma Sportskim igrama mladih, među njima su Sandra Perković i Dario Šarić, a ambasador je Luka Modrić, jedan od najboljih nogometaša današnjice.

Ovogodišnju dodjelu medalja na turniru u rukometu uveličao je Nikša Kaleb, proslavljeni hrvatski rukometaš i prijatelj Plazma Sportskih igara mladih.

Djeca danas sve više zanemaruju kretanje, kroz Plazma Sportske igre mladih djeca imaju priliku družiti se i baviti se sportom bez imperativa vrhunskog sporta i nadam se da će se nakon njih nastaviti baviti sportom bar rekreativno, rekao je jedan od najboljih hrvatskih rukometaša svih vremena.

Kruna svake sezone je velika međunarodna završnica koja se ove godine održala u Splitu, od 20. do 25 kolovoza. Djeca iz regije najbolji su ambasadori svojih zemalja, jer niti jedan incident nije zabilježen na terenima ili izvan njih.

Veliko zatvaranje Plazma Sportskih igara mladih održano je 25. kolovoza 2018. na splitskoj Rivi. Na zatvaranju se okupilo više od 1000 djece iz Hrvatske, BiH i Srbije. U Split su, između ostalih, stigli Zlatko Dalić, Igor Štimac, Slaven Bilić i Predrag Mijatović, a okupljenima su se preko video-veze obratili ambasadori Igara Luka Modrić, Miralem Pjanić i Nemanja Matić.

Plazma Sportske igre mladih medijski su vrlo praćene u svim zemljama sudionicama. Svi se sportski susreti mogu uživo pratiti na FB službenim stranicama igara.

Učenici naše škole i ove su godine postigli najbolje rezultate.

Koprivnički šahist Jan Horčička, učenik OŠ A. N. Gostovinski, osvojio je prvo mjesto na upravo održanom međunarodnom finalu Sportskih igara mladih u Splitu  u kategoriji dječaka do 11 godina.

1

Jan Horčička (foto Vesna Živčić)

U finalu su uz domaće, nastupali i natjecatelji iz Bosne i Hercegovine te Srbije.

U istoj kategoriji nastupio je mladi križevački šahist Ivan Martić koji je zauzeo četvrto mjesto.

Helena Domislović iz Svetog Ivana Žabna nastupila je u ženskoj konkurenciji do 11 godina te je natjecanje završila na 5. mjestu.

 

REZULTATI VELIKOG MEĐUNARODNOG FINALA 2018.: ŠAH

 

2003. M

 

2003. Ž

1.

Jan Horčička(Koprivnica, HRV)

1.

Anja Radmanović (Pančevo, SRB)

2.

Nasir Radača (Sarajevo, BiH)

2.

Milica Đokić (Kruševac, SRB)

3.

Arsen Pantić (Novi Sad, SRB)

3.

Aleksija Cvetanović (Vranje, SRB)

REZULTATI VELIKOG MEĐUNARODNOG FINALA 2018. : GRANIČAR

 

2007.

1.

Katastrofa (Koprivnica, HRV)

2.

Atomski mravi (Kuršumlija, SRB)

3.

Srdelice (Ston, HRV)

4.

BiH

Ekipa Katastrofa po drugi je put pobjednica Velikog međunarodnog finala. (2016. i 2018.)

Ekipu su činili sljedeći učenici IV.c razreda:

Filip Toth (kapetan), Petar Jagić, Jakov Jurić, Niko Maletić, Tibor Mežnarić, Gregor Gašparić, Maša Hadelan, Dora Ferčec i Petra Salajpal te Ana Šimunija (2016.) i Dan Generalić (2016.)


 

 

U knjižnici OŠ „Antun Nemčić Gostovinski u petak je bila Katastrofa.

Naime to je ime pobjedničke momčadi na Sportskim igrama mladih 2018. ( i 2016.) u Splitu. Budući da je natjecanje održano krajem kolovoza, ravnateljica Gordana Gazdić-Buhanec je pozvala pobjednike u kategoriji graničar i šah, na druženje. Pozivu se odazvala i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Koprivnice, Ana Mlinarić, predstavnici Šahovskog športskog kluba Koprivnica, trener Kruno Novosel i Petrica Koštić , roditelji i mentorica Senka Pintarić. Ravnateljica je pozdravila sve prisutne čestitala na uspjehu vrhunskim sportašima i mentorima te im poželjela još puno pobjeda. Zahvalila je i pročelnici na dolasku i potpori.

Učiteljica Senka Pintarić je također čestitala učenicima i pohvalila ih pa su se skupa prisjetili utakmica iz 2016. i ove godine. Pripremila je lijepu prezentaciju koja je obradovala i ganula sve prisutne. Učenici su se počastili pekarskim delicijama koje su za njih ispekli školski kuhari Tomislav i Željko. Sa šahovskim trenerima su dogovoreni novi sportski susreti koji će promovirati šah, koji nije niti umjetnost, niti znanost, niti sport, a sve to je, kako je rekao trener Novosel.

2