Valentinovo 2014.

Valentinovo u 8. razredu

Kao dio preventivnog programa, naši su osmaši zajedno sa socijalnom pedagoginjom, sudjelovali u radionici povodom Valentinova te prolazili važne teme poput zašto je ljubav važna, koja prava imamo u vezi, kako izgleda nasilje u mladenačkim vezama i sl. Učili su i imali interaktivnu edukaciju o tome što čini dobru vezu (aktivnost stablo dobre veze), koja su poželjna ponašanja u vezi, a koja ponašanja ne smijemo tolerirati.

valen

Ponovili su koje sve vrste nasilja u (međuljudskim) odnosima postoje te očekivanja/uvjerenja i stereotipe koji se vežu uz partnerske odnose (npr. Ljubomora je znak ljubavi.). U grupnom radu raspravljali su i davali savjete zamišljajući da je njihov/a prijatelj/ica taj/ta koji je nasilan/na u svojoj vezi ili kako bi postupili i koje savjete bi dali da je njihov/a prijatelj/ica u nasilnoj vezi.

Cilj radionice jest da mladi ljudi uspješnije prepoznaju često suptilne oblike nasilja i pritisaka u svojim bliskim vezama, da manje pristaju na ponašanja partnera koja im ne odgovaraju, da bolje prepoznaju vlastita ponašanja koja ugrožavaju druge, te da usvajaju norme da je u redu potražiti pomoć kad se osoba nalazi u nasilnoj vezi. Ideja vodilja je bila da ni pod kojim uvjetima u bliskim odnosima nasilje nije prihvatljivo i da za njega nema opravdanja.  

20240213 170457

20240215 145616