Završili smo međunarodni projekt „Čitanje ne poznaje granice“

Naša škola već dulji niz godina sudjeluje u međunarodnom projektu „Čitanje ne poznaje granice“. Ove su nastavne godine sudjelovali učenici 3.c i njihova učiteljica Đurđica Pošta, Čitateljski klub 4.a i učiteljica Suzana Hergotić te školska knjižničarka Paula Rajh. Evo koje smo sve aktivnosti vezane uz djelo odradili.

Učenici 3. c zabavili su se igrajući igru Escape Room u knjižnici. Knjižničarka im je zadala brojne zanimljive tragove (zagonetke, rebuse, mozgalice, labirinte, Morseovu abecedu) koje su morali rješavati. Bili su ograničeni vremenom, svaka je zagonetka vodila do druge pa su morali brzo i točno razmišljati. Konačno rješenje bilo je Oskar – odnosno knjiga „Kako je Oskar postao detektiv“ slovenskog autora Andreja Rozmana Roze. Tako su učenici na trenutak postali mali detektivi i zabavili se. Osim toga, napravili su i šareni plakat povezan s knjigom, zabavne ukrase za fotografiranje. Roditelji su odslušali zanimljivo predavanje logopedinje Mirjane Šimek o disleksiji, teškoći s kojom se susreće glavni lik djela.

Učenici 4. a izradili su društvenu igru „Anice, zaljubi se„ povezanu s djelom „Anica i prva ljubav“ slovenske autorice Dese Muck. Prije toga sa školskom su knjižničarkom razgovarali o životu na selu, odnosno, mjestu na kojem Anica upoznaje svoju prvu ljubav. Razgovarajući s učiteljicom i školskom knjižničarkom, shvatili su da život na selu ima i mana, ali i puno prednosti u odnosu na život u gradu. Četvrtaši su postali mali novinari pa su snimali radijsku emisiju o prvoj ljubavi i zaljubljenosti. U radijskoj emisiju sudjelovali su brojni zaposlenici škole, od ravnatelja, vjeroučiteljice do pedagoginje i ostalih četvrtaša.

2. lipnja 2023. otputovali smo u Sloveniju u mjesto Sladki Vrh kako bismo im pokazali aktivnosti koje smo pripremali tijekom čitanja, upoznali se s njima, predstavljali našu školu i naš grad. Učenici 3.c su za susret pripremili igrokaz o Oskaru, pano o djelu i autoru te plesnu točku. Četvrtaši su se predstavili kamišibaj kazalištem, isječkom iz radijske emisije, pjesmom o Anici uz pratnju Noe Samardžića na trubi i društvenom igrom. Naši su učenici sudjelovali i na kreativnim radionicama (izrada straničnika, izrada malog slovensko-hrvatskog rječnika) koje su za nas pripremile njihove učiteljice i školska knjižničarka Vanja Jesenek. Nakon ručka, odveli su nas i u divnu šetnju oko jezera u blizini njihove škole. Na povratku u Hrvatsku posjetili smo divan grad Ptuj i počastili se sladoledom. I sljedeće godine planiramo sudjelovati u projektu i ugostiti naše nove prijatelje!

Fotografije su na poveznici: Čitanje ne poznaje granice 2023.

citanje granice1

citanje granice2