Mobilni STEM laboratorij u našoj školi

Zahvaljujući udruzi Bioteka koja se zalaže za popularizaciju biologije i srodnih znanost u četvrtak 15.6.2023. u našu je školu stigao STEM kombi. Tim povodom za 200-tinjak učenika organizirane su razne zanimljive radionice i interaktivna predavanja.

stem-naslovna

Fotografije s radionica možete pogledati na slijedećoj poveznici: Mobilni STEM

Učenici drugog do petog razreda imali su prilike koristiti mobilni STEM laboratorij opremljen uređajima, alatima i materijalima kojima se služe pravi znanstvenici i tako se upoznati sa znanošću i znanstvenicima.

Isprobali su rad sa različitim setovima za tlo, vodu, pogledali uzorke pod mikroskopom. Koristili su interaktivne višenamjenske mjerne instrumente kroz kratke igre. Demonstriran im je rad zračnog drona, durbina, podvodnog drona i edukacijskih robota te pokazane mobilne solarne ćelije. Za kraj radionice učenici su upoznali STEM kombi i uvidjeli primjenu obnovljivih izvora energije (solarnih panela) u radu ovog mobilnog laboratorija.

Cilj dolaska putujućeg STEM laboratorija u našu školu bio je popularizirati prirodoslovne znanosti, inženjerstvo, tehnologiju i matematiku te pokazati da je STEM itekako zabavan. Iz priloženih slika možete vidjeti da je demonstratorima to u potpunosti uspjelo. Školski sat učenicima nikad brže nije prošao, a zasigurno je u mnogim probudio i buduće znanstvenike.

Zahvaljujemo udruzi Bioteka što su upravo našu školu kao samo jednu od 20 škola u Hrvatskoj izabrali za dolazak, demonstraciju i popularizaciju STEM-a. Vjerujemo da su naši učenici svojim talentom, konstantnim radom i rezultatima na mnogobrojnim natjecanjima iz STEM područja to itekako zaslužili.