Vježba evakuacije u školi 10.5.2023.

Poštovani roditelji i dragi učenici,

obavještavamo vas da će u srijedu 10.5. 2023. u 12,00 sati u našoj školi održati velika vježba evakuacije koja će simulirati slučaj potresa te izbijanja požara u školi. U vježbi će sudjelovati gradske žurne službe (Vatrogasci, Prometna policija, Crveni križ, Hitna medicina i Gorska služba spašavanja). U evakuaciji će aktivno sudjelovati svi učenici parne smjene. Kako bi što bolje usvojili postupak u slučaju evakuacije molim da i učenici nižih razreda neparne smjene (1. i 3. razredi) dođu pred školu ranije – u 11,50 kako bi promatrali evakuaciju.

Vježbu evakuacije ponoviti ćemo i u poslijepodnevnoj (neparnoj) smjeni u 13,50 sati, ali bez sudjelovanja žurnih službi. Vježba evakuacije provest će se istovremeno i u PŠ Reka i PŠ Jagnjedovec.

Kratak opis glavne vježbe u Matičnoj školi:

Dana 10. svibnja 2023. godine u 12:00 sati potres je pogodio Koprivnicu te izazvao materijalnu štetu zgrade OŠ „Antun Nemčić Gostovinskiʺ s urušavanjem zgrade i požarom. Djelatnici škole evakuiraju učenike iz zgrade. Koriste se dimilice za simulaciju požara i uskočni jastuk. Utvrđuje se da troje učenika i jedan djelatnik nisu izašli iz zgrade. Ravnatelj to dojavljuje vatrogasnoj službi koji vrše unutarnju navalu i gase požar. HGSS pronalazi tri učenika, te u suradnji s vatrogascima i Crvenim križem iznose učenike i teže ozlijeđenog učitelja te ih predaju djelatnicima Hitne medicine. Cijeli događaj vježbe osiguravaju djelatnici Prometne policije.

Uputa za učenike - Kako se trebate ponašati tijekom vježbe:

12,00 - iznenadni događaj – POTRES i POŽAR

Ponašate se prema protokolu za potres: trebate se skloniti uz nosivi zid, paziti da niste blizu prozora ili kleknuti ispod klupe s rukama na glavi.

Kada začujete zvono (3 jednolična tona od 5 sekundi sa dva prekida od 2 sekunde) započinje evakuacija.

Vaši učitelji izvode vas prema dogovorenom rasporedu stepeništem prema prizemlju – izlazite mirno pazeći jedni na druge u park, gdje je predviđeno mjesto okupljanja. U parku će vas učitelji prebrojiti. Sa sigurne udaljenosti iz parka ćete promatrati nastavak vježbe gašenja požara i spašavanje ozlijeđenih. Kada vježba završi vraćate se u učionice po svoje stvari.

Molim vas da se tijekom vježbe ponašate krajnje odgovorno i slušate upute učitelja kako bismo ovu vježbu izveli na najbolji mogući način.

                                                                                                                             Ravnatelj:

                                                                                                                            Darko Sočev