Robotičko natjecanje Robocup junior Croatia 2023.

Nemčići osvojili veliko 3. mjesto na robotičkom natjecanju Robocup junior Croatia 2023.

Natjecanje mladih robotičara pod nazivom ROBOCUP JUNIOR ZAGREB 2023. za koji se prijavilo 85 ekipa u 14 kategorija, okupilo je u dva dana oko 220 učenika uzrasta od 6 do 19 godina. Osnovnu školu „Antun Nemčić Gostovinski“, Grad Koprivnicu i Koprivničko križevačku županiju predstavljale su dvije ekipe u kategorijama Rescue Line Entry i Rescue Maze Entry.

3

Učenice Anna Picer, kapetanica ekipe i programerka, Marija Oštrkapa, glavna elektroničarka i Maria Milanović Vugrač, glavna dizajnerica robota osvojile su četvrto mjesto u kategoriji Rescue Line Entry gdje su morale programirati robota da prati određenu stazu i spasi žrtve u određenom prostoru.

„Bilo je jako teško i naporno cijeli dan biti koncentriran i paziti na razne detalje kao što su punjenje baterija, praćenje vremena vožnji, programiranja i poboljšanja robota, ali smo jako zadovoljne s naše tri vožnje. Prva vožnja nam je bila malo lošija jer smo se prvi put susrele s takvom stazom, ali su ostale dvije vožnje bile odlične“ – kaže kapetanica ekipe Anna Picer.

Učenici Vito Matiša, kapetan ekipe i programer i Noel Mađerić, dizajner robota i elektroničar, osvojili su veliko 3. mjesto u Kategoriji Rescue Maze Entry gdje su morali programirati robota da prođe cijeli labirint, spasi žrtve i dostavi im paketiće pomoći.

„Uh, uzbudljive dvije vožnje, teški i zahtjevni labirinti, ali smo uspjeli proći sve dijelove i pronaći skoro sve žrtve. Falio nam je na robotu dio za dostavljanje paketića pomoći koji bismo morali isprintati na 3D pisaču, jer ga ne možemo sastaviti od dijelova koje imamo, ali smo jako zadovoljni jer nam je sve drugo funkcioniralo“ – kažu Vito i Noel.

Mentori Boris Tonc, učitelj fizike i informatike i Željka Hanžek, učiteljica matematike jako su zadovoljni i sretni rezultatima koje su njihovi učenici postigli.

„Zahvaljujem roditeljima učenika na podršci, a i svim kolegicama i kolegama u školi na pomoći i razumijevanju dok smo vježbali. Bilo je izazovno natjecati se s ekipama koje većinom imaju 3D printane robote koji su puno lakši i brži na stazi, koje puno više ulažu u opremu, ali smo pokazali da imamo kreativnosti i znanja natjecati se s njima. Ponosni smo na mogućnosti koje nam je pružio Grad Koprivnica kroz projekt RoboTech gdje smo dobili robotičku opremu, ali nakon šest godina korištenja opreme moramo ulagati u nove baterije i nove senzore, kontrolere i motore jer neki su već istrošeni, a interes učenika za nova natjecanja postoji“ - kaže učitelj Boris Tonc.

Ipak, iz škole poručuju kako su ponosni i sretni jer su jedini iz grada i županije bili na Robocup junior natjecanju u Zagrebu, redovito koriste robotičku opremu te sudjeluju na državnim natjecanjima i što je najvažnije postižu dobre rezultate.

2

4

 

1