Učenici 4.a u Galeriji grada Koprivnice

Izvanučioničkom nastavom učenici 4.a r. ponovili su što je prirodna i kulturna baština Hrvatske.

17. veljače 2023. posjetili su Galeriju grada Koprivnice, razgledali, uz stručno vodstvo Vesne Peršić Kovač, više kustosice / dokumentaristice i etnologinje, posebnu izložbu „Put čipke“. Učenici su i ovoga puta maštom i pričom putovali u prošlost, a izložba jedinstvene čipke približila im je dalju prošlost. Pozorno su slušali, upijali svaku riječ, uživali u čarobnoj ljepoti čipke.

Tema izložbe je čipka na batiće ili klepkana čipka koja se izrađivala u Međimurju u mjestima Sveta Marija, Donji Mihaljevec i Čukovec te u nekoliko mjesta u okolici Križevaca i Vrbovca. Čipka izrađena u Svetoj Mariji po tom je mjestu i dobila naziv svetomarska i njezina izrada je u 19. i tijekom prve polovice 20. stoljeća. Učenici su bili motivirani za slušanje prekrasne priče o putu čipke Podravinom, Križevcima, Moslavinom i Međimurjem. Imali su priliku vidjeti jedinstvene dragocjene primjerke čipka sačuvane iz prošlosti, a kao ukrase narodnih nošnji na poculicama ili drugim dijelovima narodne nošnje. Primjere divnih čipki na poculicama naslijedile su nove generacije koje njeguju izradu čipke i tako uspijevaju tu posebnu izradu i očuvati od zaborava, a čipka postaje dio našeg nematerijalnog kulturnog dobra Hrvatske.

Uz podršku muzejske pedagoginje Maše Zamljačanec, Draženke Jalšić Ernečić, više kustosice / povjesničarke umjetnosti i gđom Vesnom Peršić Kovač poslije izložbe učenici su pozorno slušali i o narodnom običaju "Maškara" u Podravini pa su samostalno izradili maske od papira i različitih trakica.

Fotografije govore sve: pozornost učenika tijekom izložbe, slušanje nježne priče i stvaralaštvo u oblikovanju maski! Kako je lijepo putovati maštom, putem čipke kroz prošlost, a vlastitim stvaralaštvom njegovati narodne običaje zavičaja!

Poveznice:

Posjet učenika 4. a Galeriji grada Koprivnice (foto-galerija)

https://wakelet.com/wake/iygTN1MyFFm1uLWbodB1s

 

O izložbi- Put čipke

https://www.muzej-koprivnica.hr/put-cipke-u-galeriji-koprivnica/

Suzana Hergotić, učiteljica